A konnektor kezdett tüzet okádni Újpalotán

Az elsődleges vizsgálatok szerint elektromos hiba okozta a tüzet a XV. kerületi tízemeletes panelház nyolcadik emeletének egyik kétszobás lakásában hétfő délelőtt – közölte Weisz Gábor Miklós, az érintett társasház közös képviselője.

A lángok a konnektorból csaptak ki, a tűz innen terjedt át rövid idő alatt a helyiség egyéb részeire, amely teljesen kiégett. Jelentős károk keletkeztek a kigyulladt lakás alatti szinteken is, több szoba teljesen beázott, tönkretéve a lakók ingóságait.

A közös képviselő álláspontja szerint a tűz akár emberéletet és sokkal nagyobb károkat is okozhatott volna, ha a panelprogram keretében idén októberre nem készült volna el a társasház teljes felújítása, amely így tűzvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb lett.

A tűzoltók hétfő reggel a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatú riasztással, 10 gépjárműfecskendővel, három emelőkosaras magasból mentővel, a műveleti szolgálattal és a doktorszolgálattal vonultak a helyszínre.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője korábban azt közölte, hogy a tűz más lakásokra nem terjedt át, a szigetelés nem égett meg, és a ház jól működő füstelvezetője is kivezette a folyosón felgyülemlett füstöt. A ház három felső emeletének lakásaiból a füst miatt a nagy erőkkel kivonult tűzoltók minden lakót lekísértek az utcára, közülük három embert kellett enyhébb fokú füstmérgezés miatt ellátniuk, míg a lakás tulajdonosát a mentők kórházba szállították. Több lakó a tetőre menekült a lángok és a füst elől, közülük négyet emelőkosaras daruval hoztak le, míg mások a szomszédos ház tetőajtaján a lépcsőházon keresztül mentek le tűzoltók segítségével az utcára. A tízemeletes ház felső három szintjén lévő lakásokba a tűz megfékezése és az épület átszellőztetése után a lakók visszatérhettek, a tűzvizsgálók pedig megkezdték a vizsgálatot a kiégett lakásban.

forrás: http://hvg.hu/itthon/20121210_A_konnektor_kezdett_tuzet_okadni_Ujpalota#