Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől

Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az egységes számlakép kialakításáról szóló, általa kezdeményezett és kedden elfogadott törvényről.

 

A jelenleg bonyolult, érthetetlen és „ahány ház, annyi szokás” alapon kiállított számlák képének egységesítése összhangban van az alaptörvénnyel is – hangsúlyozta Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján -, az ugyanis a fogyasztók érdekeinek védelmét is előírja. Ugyanakkor tudatos fogyasztói magatartásra is ösztönzik az embereket általa – tette hozzá.

A számlák első oldalán januártól csak a legfontosabb adatok szerepelnek, és az egyes közműszolgáltatási területeknek más-más színt kell használniuk a kiemelésekhez. A villamosenergia-számlák korall színűek, a földgázszámlák narancssárgák, a távhődíjat közlők lilák, a vízi közműveké kékek, a hulladékszállítási számlák zöldek, míg a kéményseprési számlák sárgák lesznek.

A dokumentumon a fizetendő összeg, az elszámolási időszak és a befizetési határidő mellett azt is szerepeltetni kell: mekkora megtakarítást eredményezett a rezsicsökkentés az adott hónapban, és göngyölítve a díjmérséklés bevezetése óta – hangsúlyozta a képviselő, kifogásolva, hogy bár eddig rendelet szabályozta mindezt, a szolgáltatók azt kifogásolható módon teljesítették, például a megtakarítást mindössze 2-es betűméretben tüntették fel.

A szolgáltatóknak évente egyszer definíciókat is adniuk kell a számlákon szereplő kifejezésekről.

A politikus beszámolt arról is: még az őszi törvényhozási időszakban beterjeszt egy másik javaslatot a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény módosítása céljából, hogy számukra is előírják a rezsicsökkentésből adódó tájékoztatási kötelezettséget.

Ebben a többi közt az szerepel majd, hogy a társasház-kezelőknek a közös kiadásokkal és számlákkal kapcsolatos tájékoztatást havonta kell kifüggeszteniük az épület faliújságjára, az éves beszámolókon pedig elkülönítetten, külön beszámolói soron kell feltüntetniük.

Nem lenne erre szükség, ha a társasházak kezelői ezt maguktól megteszik – fogalmazott Németh Szilárd, jelezve: munkacsoportjához a legtöbb panasz a társasházak számlakiállításával kapcsolatosan érkezett.

Forrás: MTI.hu