Megújuló lakások, kiteljesedő panelprogram

panel_2_program-0054_496

Németh Lászlóné

A kormány előteremtette a 2009-ben meghirdetett Panel II. program lezárásának fedezetét, így közel 8 ezer lakás felújítása kezdődhet meg országszerte – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. november 26-án, Győrött.

A tárcavezető 60 millió forintos támogatás elnyeréséről szóló dokumentumot adott át egy helyi társasházi lakóközösségnek a legtöbb támogatott lakást számláló városban. A miniszter elmondta, hogy az elmúlt három évben elvégzett beruházások révén 215 ezer család otthona vált energiatakarékosabbá, ezzel is csökkentve a háztartások rezsiterheit. Németh Lászlóné kiemelte, hogy a környezetterhelést mérséklő energetikai korszerűsítések évente mintegy 100 ezer tonnával fogják vissza a széndioxid-kibocsátást.

Mindez annak köszönhető, hogy a Kormány által 2010-ben átvett Panel II. program 14 milliárd forintos forráshiányát mára több lépésben sikerült megszüntetni. Az utolsó széndioxid-kvótabevétel átcsoportosításának köszönhetően most befejeződik a program, miután valamennyi tartaléklistás lakóközösség támogatásának forrását előteremtette a Kormány.

Országosan 140 lakóközösség mintegy 8000 lakását újítják fel. Az állami támogatásból mások mellett miskolci, tiszaújvárosi és veszprémi lakóközösségek is részesülnek. Az intézkedés 9 milliárd forintot is meghaladó összegű megrendeléseket hozhat az építőipari kis- és középvállalkozásoknak.

Borkai Zsolt, a legtöbb támogatott lakást számláló Győr város polgármestere elmondta, hogy a mostani döntésnek köszönhetően 18 épülettömbben 603 lakás újul meg a megyeszékhelyen, mintegy 300 millió forintos állami támogatással. A panelprogram tapasztalatai kedvezőek a városban, nem véletlenül áldozott a győri önkormányzat is több milliárd forintot az elmúlt években a lakóközösségek támogatására. A helyhatóság most is több mint 200 millió forinttal járul hozzá a remélhetőleg minél több család számára könnyebbséget jelentő programhoz.

Horváth Attila Imre

Horváth Attila Imre

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár megerősítette, hogy az új beruházások nemcsak a családokat támogatják, hanem a hazai energia-megtakarítási célok elérését is segítik. A folyamat részeként elkészült a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezete. Az átfogó felmérésén alapuló dokumentum 2014-ben egy széleskörű épületenergetikai támogatási program elindítását teszi lehetővé.

 

(Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály, Fotók: Bartolf Ágnes)