OGY – Krónika (rezsicsökkentés, energetika)

A képviselői hozzászólásokkal folytatódott a rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben, majd lefolytatták az energetikai törvények részletes vitáját.

LMP: kabaréba illő propaganda-hadjárat folyik 

    Ertsey Katalin arról beszélt, hogy kabaréba illő propaganda-hadjárat folyik. A kormány első három éve alatt a KSH adatai szerint végig nőttek a lakossági energiaárak, drasztikusan drágult a hulladékkezelés, magasabb lett az áfa, és nőttek a banki költségek. Mindenkinek a lakásfenntartását megdrágították – mondta. 
    Hozzátette: a közös képviselőkön keresztül tájékoztatási címszóval politikai tevékenységet folytatnának az otthonokban. Jelezte: módosítót nyújtanak be, hogy az elmúlt öt év rezsinövekedésének útját ismertessék meg a lakókkal a közös képviselők. 
    A társasházak közgyűlésen, lakógyűlésen minden évben elszámoltatják a közös képviselőt, az emberek pontosan tudják mi történik – jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki abszurdnak nevezte a fogyasztóvédelmi referenseket „ráereszteni” a vállalati szektor azon cégeikre, amelyek a fogyasztókkal nincsenek kapcsolatban.
    Azt javasolta, hogy a megfelelő partnerekkel egyeztetett, valódi rezsicsökkentést eredményező javaslattal álljanak elő, ez szerinte nem más, mint energiahatékonysági beruházások megvalósítása.
    Ertsey Katalin a Hírcsárda lapjaira méltónak nevezte az ötvenes éveket idéző javaslatot, és annak visszavonására szólított fel.

    Az ellenzéki képviselő hozzászólása után hosszas kétperces vita következett a kormány eddigi rezsicsökkentő intézkedéseiről.

    Fónagy: a kormányváltás óta nem emelkedtek jelentősen a rezsiköltségek 
    
    Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára az ellenzéki felszólalásra úgy reagált: 2010-től már csak az inflációval azonos módon emelkedtek az árak. Ertsey Katalinhoz szólva, ténybeli tévedésnek nevezve, hogy a jelenlegi kormány regnálása alatt is jelentős áremelkedés valósult volna meg. 
    A Fidesz-kormánynak van zöldprogramja – hangsúlyozva, hozzátéve: 2010-ben tizennégy milliárd forintos hiánnyal vették át a panelprogramot. A kormány maga is hosszú távú és átgondolt energiapolitika kialakítására törekszik – szögezte le -, ugyanakkor megjegyezte: évtizedek mulasztását a fejlesztések terén nem lehet egy parlamenti ciklusban orvosolni. 
    Szerinte a többletfogyasztók között vannak a nagycsaládok is, akiket, mint mondta, nem lehet a luxusfogyasztók közé sorolni. 

    MSZP: a világpiaci árváltozást is ismertetni kellene 

    Kovács Tibor (MSZP) azt mondta: ha a kormánynak valóban célja az energetika terén tett változtatások ismertetése a lakossággal, akkor közöljék azt is, hogy 2010-ben mennyibe került a szolgáltatás. A politikus tájékoztatást adna az egyes termékek világpiaci árának változásáról. 
    Azt kérdezte: miért tolták el a költség-felülvizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatalát? Azt mondta: számos közműcég csak állami támogatás mellett képes működni, így azt vetette fel: hogyan működnek a díjmérséklés után néhány évvel? A rezsicsökkentés rendszerét társadalmilag igazságtalannak tartotta. 
    Frakciótársa, Gúr Nándor szerint politikai játszmák alanyává válhatnak az emberek az előterjesztés által. Azt mondta: több mint egymillióval nőtt a létminimum alatt élők száma a jelenlegi kormányzás regnálása alatt, ezért a rezsicsökkentés által is ott nyújtana segítő kezet, ahol arra a leginkább szükség van.
    
    Fidesz: az ellenzéki képviselők rettenetesen félnek a rezsicsökkentés politikájától

    Németh Szilárd (Fidesz) zárszavában azon véleményének adott hangot, hogy az ellenzéki képviselők rettenetesen félnek a rezsicsökkentés politikájától, ezért rettentően haragszanak arra, aki ezt meg akarja valósítani – fogalmazott a politikus, aki szerint ezzel azt a négymillió családot bántják meg, aki jól járt a rezsicsökkentéssel.
    Cáfolta azt, hogy a rezsicsökkentés után többet kell fizetni az energiáért, mint 2010-ben, a második rezsicsökkentéssel 2008 júliusira csökkent a gáz ára. Visszautasította azokat a vádakat, miszerint a választásra való felkészülést szolgálja a javaslat, hiszen azon a hirdetményen, amit közzé kell tenniük a közös képviselőknek sehol sem látható a Fidesz, a kormány, a parlament neve. Mint mondta, javaslata állampolgári jelzésre született.
    Az elnöklő Jakab István az általános vitát az ülésnap végével zárta le.
    
    Egyes energetikai tárgyú törvények módosítása
    
    Az egyes energetikai tárgyú törvények módosításának részletes vitájában Kovács Tibor (MSZP) azt kérdezte, mi indokolja azt a módosító indítványt, miszerint az energiahivatal elnöke meghatározhatja az árszabályozási ciklus kezdetét és végét. Megemlített egy másik módosító indítványt is, amely alapján a közművezetékek adóját akkor nem kellene megfizetni, ha állami vagy önkormányzati társaság működteti azokat. Az ellenzéki politikus ezzel kapcsolatban a korábbi szabályozás átgondolatlanságát hangsúlyozta.
    Fónagy János, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára a képviselő felvetéseire válaszolva közölte: az előkészítés alatt álló közszolgáltatási törvényre figyelemmel az ahhoz kapcsolódó szabályokat, így a határidő kérdését a törvény elfogadásához kapcsolják. A közművezetékek adójával összefüggő javaslatról a kormány szerdán dönt – tette hozzá.

 

Fidesz: a rezsicsökkentés kiterjesztése és a tájékoztatás kibővítése a cél

A rezsicsökkentést, kiteljesítését, az azzal kapcsolatos tájékoztatás kibővítését valamint tovább a fogyasztóvédelmi rendszer további erősítését nevezte meg célként a rezsicsökkentés végrehajtásával összefüggő módosító javaslat általános vitájában az indítványt benyújtóként ismertető Németh Szilárd (Fidesz).
A politikus azt mondta, rengeteg lakossági javaslatot és szakmai észrevételt kaptak, amelyeket most a javaslatban foglalnak.
Eddig a villamos energia ellátásról szóló törvény nem, illetve nem pontosan határozta meg a villamosenergia-fogyasztó definícióját, amit most kiterjesztenek a közös használatú helyiségekre is – jelentette ki. A lakótelepi házak jogosultak lesznek az egyetemes szolgáltatás keretében a liftek üzemeltetésére is szerződést kötni – mondta. Ez azt jelenti, hogy 2014 január 1-jétől itt is húsz százalékkal olcsóbban lehet hozzájutni a villamos energiához – emelte ki.
Az önkormányzati bérlakások esetében a jövő évtől kötelező lesz továbbszámlázni a rezsicsökkentést a bérlőknek – hangsúlyozta.
A visszajelzések alapján azt tapasztalták, hogy a lakószövetkezeti elnökök vagy a társasházkezelők általában nem tájékoztatják az embereket arról, hogy azokban a helyiségekben, amelyek fogyasztását vagy közös költségeit a lakók együtt fizetik mennyit spóroltak a rezsicsökkentés miatt – ismertette meglátásukat. A jogszabályban ezért ezt a tájékoztatási kötelezettséget is előírják – hangsúlyozta. Hozzátette, február 15-ig ezt összesíteni kell és teljes rezsicsökkentésről tájékoztatást kell adni a ház lakóinak. A képviselő arra is kitért, hogy habár eddig nem volt előírva a tájékoztatási kötelezettség, de véleménye szerint a törvény szelleméből az már korábban is következett. Emiatt „ezt gyakorlatilag ki fogjuk kényszeríteni” – szögezte le a politikus, aki felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzési és büntetési jogköröket is kap az ügyben. Nagyon fontos definícióként bele kellett foglalni a törvénybe, hogy a rezsicsökkentés alapjának a lakossági végszámlát kell tekinteni és abból kell a szabályok által meghatározott százalékot levonni – folytatta a képviselő.
A jövőben azoknak a szolgáltatóknak, amely több megyét vagy az országot lefednek, megyénként kell alkalmazni a fogyasztóvédelmi referenseket, akiknek a képzéséről is gondoskodni kell. A hozzájuk érkezett kérésekből kiemelte, hogy a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége jelezte, hogy a vízszámlákon meghatározott színkódok nem teszik lehetővé, hogy azt a gyengénlátók is el tudják olvasni, ezért egy új színkódot határoztak meg. A súlyosan látássérültek érdekében olyan számlákról is egyeztetnek, amelyeken Braille-írással is feltüntetik majd az információkat.
A Magyar Posta jelzése miatt a címzésben a korábban javasolt Times New Roman betűtípus helyett Arielt fognak használni – mondta végül.

MSZP: az alapvető problémákat nem kezeli az előterjesztés

Józsa István azt mondta, hogy az előterjesztés jelentős része a korábbi szabályozási hibák korrekciója, de az alapvető problémát nem kezeli, hogy a rezsicsökkentés társadalmi szempontból igazságtalan, csak a vagyonosabb, nagyobb keresetű fogyasztók járnak jól, a szerényebb keresetűeknek csak morzsák jutnak. Az árcsökkentés kiterjesztését támogatják, így azt is, hogy az önkormányzati bérlakásokban is érvényesüljön. Kritizálta ugyanakkor a javaslat másik részét, hogy a társasházi, lakásszövetkezeti képviselők kötelesek hirdetni „a Fidesz nagyságát és jóságát”, és értesíteni a lakókat a rezsicsökkentés eredményeként elért társasházi megtakarításokról. Ha nem a mellüket akarnák döngetni, tudhatnák, ezt minden közös képviselő saját érdekében megcsinálja. Az öndicséret azonban büdös – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki érdekesnek találta, hogy ebben a törvényben definiálják, mi is az a rezsicsökkentés.

A fogyasztóvédelmi referens jól hangzik, de szerinte a nem lakossági fogyasztókkal összefüggő tevékenység esetén nehéz látni mi is az értelme. Kitért arra, az lesz a feladata, hogy a vállalatnál rendezvényeket szervezzen „a kormány dicsőségére.” Szerinte ez visszataszító, majd jelezte: módosító javaslatokkal kívánnak élni, kiegészítve az élelmiszerek áfájának és az üzemanyagoknál a jövedéki adó adócsökkentésével.

Jobbik: a visszavásárolt közszolgáltatások négyötödös védelem alá kellene helyezni
Apáti István arról beszélt, hogy rengeteg „rezsihazugság” társul a Fidesz rezsiharcához. Kiemelte: az alapokat kellene megszilárdítani, és azokat a közszolgáltatási szektorokat, amik

et visszavásárolt az állam, négyötödös alkotmányos védelem alá kellene helyezni. Különben akármilyen színű kormány alakul, megtörténhet, hogy akár belföldi oligarcháknak, akár külföldieknek ismét eladhatják ezeket – fejtette ki.
Hozzátette: a közműszolgáltatók előtt számos kiskapu van, hogy a rezsicsökkentés kedvező hatásait visszavegyék. Azt a parasztvakítást be kell fejezni, hogy 20 százalékkal több marad az embereknél – jegyezte meg a jobbikos politikus. Meg kellene vizsgálni azt is, hogy a 2010 óta felszerelt mérőberendezésekkel tudtak-e manipulálni a szolgáltatók – mondta, s feltette a kérdést, hogy a fenntartási, karbantartási kötelezettségeiknek eleget tesznek-e. Megígérhetik lassan a negatív rezsit is, hogy választásokat nyerjenek, de ha a fenti problémák így maradnak, az egészet ki lehet hajítani az ablakon – mutatott rá. Jelen pillanatban legjobb esetben is nullszaldós ez a történet – jegyezte meg, és szóvá tette, hogy az alapvető élelmiszerek áfának csökkentésére vonatkozó javaslatukat lesöpörte a kormányoldal az asztalról.

 

Forrás: mti.hu