Tanúval menne a közös képviselő hírt adni a rezsi csökkenéséről

Közös képviselők új feladatokkal – faliújságon kell kihirdetniük a rezsicsökkentés eredményeit. Ha nem teszik, megbüntetik őket. Mit lehet tenni, ha valaki letépi a kitűzött hivatalos tájékoztatót? Erre a kérdésre is kereste a választ a Napközben hétfői műsora.

 

Egy nemrég benyújtott javaslat szerint 2014. február 15-ig kell a közös képviselőknek tájékoztatniuk a lakókat arról, mennyit nyert a ház a rezsicsökkentéssel az év eleje óta. A hirdetménynek tehát – amelynek sablonja a javaslatban szerepel – minden magyar lépcsőházban kint kell lennie jövőre. ha egy közös képviselő ezt nem teszi ki, akkor fogyasztóvédelmi bírságra számíthat.

 

Nem tudják garantálni, hogy kint marad a hirdetmény

 

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Baranya megyei érdekképviseletének elnöke szerint az új rendelkezés egy ház esetében nem okozhat nagyon nagy problémát. Ha ugyanis arról van szó, hogy ki kell mutatni, egy adott épület a rezsicsökkentéssel mennyit takarított meg villanyszámlából, akkor csupán két sort kell leírni a lakók tájékoztatására. Az egyik tétel az, hogy mennyi lett volna, a másik pedig, hogy mennyit sikerült spórolni. Természetesen egy nagyobb társasház vagy lakásszövetkezet esetén ez több munkával jár, mert több helyre kell kivinni a hirdetményeket – tette hozzá a Napközben hétfői adásában Nagy Emil, a társasház szövetség baranyai elnöke.

 

Páncél Anikó közös képviselő a Kossuth Rádió műsorában elmondta, a tájékoztatót ki kell függeszteniük, de hogy a hirdetmény kint marad, azt nem tudják garantálni, mint ahogy eddig sem tudták. Volt már rá példa, hogy a kitett dokumentumok eltűntek a faliújságról. Az adatvédelmi szabályok miatt ráadásul eléggé korlátozott, hogy milyen adatokat lehet nyilvános helyen közölni – tette hozzá. A közös képviselő hangsúlyozta: meglepve vette tudomásul, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatos számokat ki lehet függeszteni a közös tulajdonban, miközben ezt szerinte semmilyen más adattal nem lehet megtenni.

 

Nagy Emil azt mondta, a tervek szerint a megtakarításról a társasházi szövetség hírlevelében is beszámolnak, mert az a tapasztalatuk, hogy ha valami kikerül a hirdetőtáblára, és az nem zárt helyen van, akkor néhány napon vagy akár néhány órán belül eltűnik. A szervezet azt javasolja a közös képviselőknek, hogy készítsen fényképet, amelyen látszik, hogy kirakta a tájékoztatót, és az sem árt, ha van mellette egy másik személy, aki tanúsíthatja a feladat elvégzését. „Hiszen azt megakadályozni, hogy azt valaki lelopja, a közös képviselő nem tudja” – fogalmazott Nagy Emil.

 

Elenyészőnek tartják a rezsicsökkentés hatását

 

Páncél Anikó arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentésből adódó megtakarítás lakásonként minimális tétel, a társasház életében alig érvényesül, emellett a költségek többsége nem csökkent, hanem emelkedett. Ugyanakkor a kintlevőségek, vagyis elmaradt befizetések miatt sem csökkenthető a közös költség, mert ezzel fizetőképtelenné válhatna a társasház. Nemec Károlyné fővárosi, VIII. kerületi közös képviselő hasonlóan nyilatkozott, szerinte elenyésző lesz a rezsicsökkentés hatása társasházak költségeire. Elmondása szerint egy 89 lakásos liftes, világított lépcsőházú társasháznál az idei éves áramdíjra 150 ezer forintot terveztek, a számla eddig – úgy hogy hátra van a december –  154 ezernél tart, az árcsökkentés miatti megtakarításuk pedig 26 400 forint volt. Ez az összeg, mint fogalmazott, akárhogy is nézi, lakásonként „nüansz”. Ugyanakkor már megjelentek tulajdonosok, hogy „a 20 százalékos közös költség csökkentésüket kérik visszafizetni”. Ez azt mutatja, hogy kommunikációs hiba miatt a tulajdonosok teljesen másképp értelmezik a rezsicsökkentést, mint, amiről szó van – mondta Nemec Károlyné

 

Nagy Emil is hangsúlyozta, hogy több költség emelkedett, így a munkabérek vagy a fölhasznált anyagok, például a takarítószerek ára. Önmagában tehát azt, hogy a közös költség 20 százalékkal csökkent, nem lehet kimondani, csökkenést a felhasznált villamos energia, illetve a szolgáltatások árában lehet kimutatni – fogalmazott a társasház szövetség baranyai elnöke. Egyúttal megemlítette, nem minden épület számára vásárolják a gázt vagy az áramot egyetemes szolgáltatótól, miközben az árak megvágása csak ezekre vonatkozik. Aki tehát nem az ő ügyfelük, annál nem jelenik meg a rezsicsökkentés. Hozzátette: kissé talán elsietett dolog, hogy február 15-ig ki kell rakni a hirdetményt, hiszen május végéig amúgy is kötelező elszámolást adni minden tulajdonos számára. Ebben látszani fog, hogy mennyit terveztek például villanyszámlára és mennyi lett a tényleges összeg.

 

Az ajánlott levelet nem tartják jó ötletnek

 

Páncél Anikó pedig azt jegyezte meg, hogy például a lépcsőház világításra éves elszámolás van, és az egyes években különböző mennyiségű áramot fogyaszt egy társasház. Tehát nem lesz teljesen egyértelmű, hogy azért lett kevesebb – vagy több a végösszeg – mert változott a szolgáltatás ára, vagy azért mert adott évben épp nem annyiszor kapcsolták föl a lámpát, mint az előző esztendőben. A szemétszállításnál sem feltétlenül azért csökkenhet a társasház által fizetett díj, mert rezsicsökkentés volt, hanem mert az önkormányzat szociális alapon támogatást ad egyes lakók után.

 

Bék Ágnes társasházi jogász a Kossuth Rádió műsorában elmondta, úgy tudja, a vonatkozó törvénymódosítást most fogadják el, és a tervek szerint január 1-jén hirdetik ki. Arra a hallgatói ötletre, hogy a tolvajoktól, rongálóktól veszélyeztetett faliújság helyett ajánlott levélben tájékoztassák a lakókat a rezsicsökkentés eredményéről, azt mondta, ennek költségei elvinnék a megtakarított összeget.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Napközben