Megkezdte működését az Aegon Lakástakarék Zrt., a pénztár az első három évben

Megkezdte működését az Aegon Lakástakarék Zrt., a pénztár az első három évben az új szerződések piacán 15-20 százalékos részesedést kíván elérni – mondta Zatykó Péter, az alapító Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

 

A 2 milliárd forintos alaptőkével létrejött lakástakarék-pénztár számít az ügyfélszerzésnél a biztosító keresztértékesítésére: a 900 ezer feletti lakásbiztosítási, a közel 400 ezer autóbiztosítási ügyfélre és a 200 ezer önkéntes nyugdíjpénztári tagra – tette hozzá a vezérigazgató, aki egyúttal az új társaság igazgatósági elnöke is.
Az Aegon középtávon megtérülő befektetéssel számol, amit valószínűsít az, hogy a lakástakarékpénztárak penetrációja nagyon alacsony Magyarországon. A teljes lakosság alig 11 százalékának van ilyen szerződése, míg Szlovákiában 26, Németországban 31, Ausztriában pedig 54 százalékos ez az arány.
Az új pénztár három év alatt 100 ezer új szerződést akar kötni, átlagosan havi 15 ezer forintos megtakarítással, és 3 millió forintos szerződéses összeggel. Ez utóbbi a megtakarítást, az állami támogatást és a hitelt is tartalmazza. Az állami támogatás jelenleg a megtakarítás 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint.
A betéti kamat 0,5 százalék, míg a hitel kamata 5,5 százalék lesz ennél a pénztárnál. Az értékesítés 60-70 százalékát az Aegon saját hálózata végzi.
Eddig a Fundamenta-Lakáskassza, valamint az OTP és az Erste lakástakarékpénztára tevékenykedett a piacon.