Húszéves születésnapját ünnepli a Fedél Nélkül utcalap

Színházi előadással, kiállítással, díjátadóval, hajléktalan alkotók és fiatal írók műveivel, valamint zenével ünnepli húszéves születésnapját a Fedél Nélkül utcalap pénteken a Bálint Házban Budapesten.

 

A születésnapi programsorozat keretében megnyílik a Képzeletben otthon című kiállítás, amely válogatás a hajléktalan alkotók figuratív festményeiből, grafikáiból – mondta Kepe Róbert, a lap koordinátora az MTI-nek.

Az éjfélig tartó rendezvényen három díjat osztanak ki. Az év terjesztője mellett az év dolgozója címet is átadják a lap munkatársainak. „Ezredesi” oklevéllel pedig azokat tüntetik ki, akik ezer példánynál többet adtak el az évben a kéthetente megjelenő újságból. A díjazottak az oklevél mellett tárgyjutalmat is kapnak – tette hozzá a koordinátor.

Az egész napos eseményen fellép a hajléktalanokból álló AHA-színpad társulata. A Fedél Nélkül szerzői mellett a Fiatal Írók Szövetségének tagjai közül Elekes Dóra, Nemes András és Neszlár Sándor író olvas fel az érdeklődőknek. Éjfélig tombola és zene várja a látogatókat.

Kepe Róbert felidézte: a lap 1993-ban azzal a céllal indult, hogy a hajléktalanokat közelebb hozza a város lakóihoz, és segítse az egymás közötti kommunikációt. A kezdetek óta a Menhely Alapítvány adja ki a periodikát, az első példányokat még fénymásolták, és leginkább a hajléktalan-ellátórendszerről, a fedél nélkül élőket érintő jogszabályi változásokról adtak tájékoztatást.

Az utóbbi tíz évben többtucatnyi pályázati programot bonyolítottak le. Az Első kézből a hajléktalanságról elnevezésű rendezvényen például a fedél nélkül élők középiskolákban és felsőoktatási intézetekben tartanak előadásokat rendhagyó osztályfőnöki óra keretében.

„Az előítéletek leküzdésére tapasztalataink alapján nincs hatékonyabb módszer, mint a személyes találkozás” – hangsúlyozta a koordinátor, hozzátéve: az elmúlt húsz évben 507 lapszámot adtak ki, összesen 3,2 millió példányban. Kepe Róbert azt is elmondta, hogy a Fedél Nélkül weboldalán található archívum az egyik legnagyobb Európában: a kézirattárában mintegy tízezer alkotást őriznek.