Jövőre is kitart az építőipar lendülete a szakértők szerint

Elrugaszkodott a mélypontról az építőipar, és lendülete jövőre is tarthat az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorstájékoztatója szerint októberben 10,7 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 9,3 százalékos emelkedés után. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál. Az év első tíz hónapjában 8,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Ebben az évben az építőipar elrugaszkodott a 2012-es mélypontról, és stabil növekedést mutat, ami mindenképpen pozitív – mondta az MTI-nek Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője. Hozzátette: az ágazat növekedésében az állami beruházások, úthálózat- és vasútfejlesztések játszottak kulcsszerepet, a magánberuházások dinamikája még mindig gyenge.
Az elemző ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az építőipar kibocsátása nominálértékben még csak a 2001 eleji szinten van, és a 2005-2006-os csúcshoz képest még mindig több mint 30 százalékos a visszaesés.
Gabler Gergely úgy véli, az idei egész éves növekedés 8 százalék körül lesz. Jövőre folytatódhat a kedvező tendencia, erre utal az is, hogy ötéves csúcson van a rendelésállomány – mutatott rá.
A bázis ugyanakkor nagyon alacsony, ha tovább tart a jelenlegi dinamika, a jövő évben még akkor sem éri el az építőipar a 2008-as szintet – közölte.
Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint is azt mutatják az adatok, hogy tovább tart az építőipar lendülete. Az idén 8-10 százalék közötti lesz a teljesítmény bővülése a múlt évi nagyon alacsony bázishoz képest – mondta.
Az ÉVOSZ alelnöke is kiemelte, hogy a növekedés elsősorban az uniós forrásokból megvalósuló beruházásoknak köszönhető. Miután a hétéves uniós költségvetési ciklus utolsó évében a még rendelkezésre álló forrásokat nagy ütemben hívják le különböző fejlesztésekre, így az építési célú megrendelések is bővültek – tette hozzá.
Koji László ugyanakkor rámutatott: továbbra is látszik, hogy a válság éveiben a magánmegrendelők tartalékai kimerültek. Az építőipari cégek jelentős száma, főként a mikro- és kisvállalkozók az épületépítés, magasépítés területén, lakossági megrendelésre dolgoznak, ezek az ágazat összteljesítményének adataiból tükröződő bővülést még nem igazán érzékelik – hangsúlyozta a szakember.
Az ÉVOSZ alelnöke úgy látja, az építőipar lendülete a jövő év első félévében is kitart. Az viszont kérdés, hogy a magánberuházók mikor találnak magukra, illetve a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklust jövőre milyen lendülettel tudja kezdeni az ország – fogalmazott.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. csak az idén összesen csaknem 550 milliárd forint értékű útfejlesztést valósít meg – mutatott rá a társaság a KSH hétfőn közzétett adatai kapcsán.
Az idei évben kivitelezésre 437,3 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, 39 milliárd forint értékben a közbeszerzés még folyamatban van, illetve 13,2 milliárd forint értékben további eljárások előkészítése zajlik – közölte a NIF.
A megkötött szerződések alapján folyamatban van a többi között az M85-M86 fejlesztése Győr-Szeleste között, a 8-as főút bővítése, az M4 kivitelezése Abony-Fegyvernek között. Elindult a miskolci, a kecskeméti, a nyíregyházi, a nagyatádi, a seregélyesi, a székesfehérvári, a pécsi elkerülők építése. Burkolaterősítést végeznek a 4-es főúton Hajdúszoboszló-Debrecen között, a 31-es és a 33-as főutak Jász és Heves megyei szakaszain, valamint a 21-es főút Nógrád megyei szakaszán – összegezte a NIF.
Eredményes közbeszerzési eljárás esetén még további nettó 50 milliárd forint értékben valósulhat meg kivitelezés. Megépülhet a várpalotai elkerülő út, az M4-M8 elválási csomópontja, a 47-es főút Szeged-Békéscsaba között korszerűsödhet, megkezdődhet a hódmezővásárhelyi elkerülő építése, valamint Siófok déli tehermentesítése.
A vasúti fejlesztéseknél a NIF a békéscsabai vasútállomás átépítését, továbbá a Szolnok-Szajol vonal korszerűsítésére, valamint a Gyoma-Békéscsaba biztosítóberendezési és távközlési munkáira, illetve az ETCS rendszer létesítésére megkötött szerződést említette közleményében.

 

Forrás: mti.hu