Magyar építészcsapatot is díjaztak az EUROPAN tervpályázaton

Egy magyar és egy francia építészcsapat tervét díjazták a nemzetközi EUROPAN 12 várostervezési pályázat magyarországi helyszínére, a Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakaszára érkezett pályamunkák közül.

 

A 16 ország 51 területére meghirdetett nemzetközi pályázat budapesti helyszínére 26 pályamű érkezett. A soknemzetiségű bíráló bizottság párizsi ülésén nem ítélt ugyan oda első díjat, de két tervet is kiválasztott megvételre: a gödöllői Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla munkáját, valamint a francia Romain Granoux, Francois Justet és Margaux Minier Manual tervét – közölte a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
A kétévente megrendezett EUROPAN pályázat elsődleges célja, hogy fiatal európai tervezők munkájával segítse a települési önkormányzatokat. A pályázat számára tervezési helyszínt biztosító önkormányzatok – amelyek egyben a pályázat támogatói is – stratégiai jelentőségű, ám rendszerint hosszú ideje rendezetlen, kihasználatlan helyszíneire innovatív és előremutató városépítészeti tervek készülnek. Az idei pályázat magyarországi helyszíne a Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakasza volt.
A zsűri értékelése szerint a két díjazott terv kölcsönösen kiegészítheti egymást és egy olyan közös projekt készíthető belőlük, mely világos és megvalósítható stratégiát tartalmaz.
A gödöllői építészcsapat Chain Reaction (Láncreakció) című tervének célja megállítani és megfordítani a városi zöldfelületek elértéktelenedésének láncreakciószerű folyamatát. A zöldsáv ökologikus revitalizációja mellett a helyi lakosság kezdeményezéseit segítené egy kulturális központ, nyitott műhelyházak és közösségi kertészet. A patak menti sávban mászófalat, biciklis műhelyt, kilátópontot, infó- és wifi-pontot, közösségi méhészetet, valamint karakteres növényzetű „zöld szobákat” hoznának létre.
A francia díjazottak Manual Towards the Clumsy City (Kézikönyv az esetlen városhoz) című terve arra a filozófiára épül, hogy a nagyobb projektek kisebb, mindenki számára szerethető léptékű részekre osztásával sokak részvétele valósítható meg, így biztosítva a városi léptékű társadalmi felelősségvállalást.
A zsűri dicséretben részesített egy olasz pályamunkát is, Alessandra Glorialanza, Eliana Saracino, Orsola Nina Artioli, Francesco Scillieri, Enrica Olita, és Antonio Guerrieri Tune Up, Zugló! (Hangolj rá, Zugló!) című tervét, amely a Rákos-patak sávját mint önálló városrészt azonosítja, újragondolja a terület környező városrészekkel való kapcsolatát, új funkciókat, vonzó eseményhelyszíneket helyez el a területen.
A Rákos-patak mentére készült tervekből a Zuglói Önkormányzat január végétől kiállítást tervez, ahol a látogatók is leadhatják majd szavazataikat. Várhatóan 2014-ben megindul a pályázat eredményeit felhasználó tervezés, és 2015-ben egyes területrészeken a kivitelezés is megtörténhet.
A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi pályázaton két másik magyar tervező is a díjazottak közé került. A bajor Donauwörth helyszínére pályázók közül az egyik megvételt nyert terv német vezetésű nemzetközi alkotócsapatának tagja volt Horváth Bence és Werner Zsuzsanna is.
A 16 ország 51 területére meghirdetett EUROPAN 12-re összesen 1762 pályamunka érkezett 44 országból, az előminősítésen 339 terv jutott tovább, amelyek közül 104-et díjaztak – 43 első díjat adtak ki és további 63 tervet vettek meg -, valamint 64 csapatot részesítettek dicséretben.

 

Forrás: mti.hu