Fokozott ellenőrzés: sokba kerül, ha nem nyitunk ajtót

A rezsicsökkentés és a jogszabály-változások miatt egyre többen vizsgáltatják át kéményeiket. Aki viszont két alkalommal sem engedi be a kéményseprőket, annak magának kell megrendelnie a szolgáltatást. Ha ezt is elmulasztja, 30 ezer forintos bírságra is számíthat. Januártól a fővárosban már ingyenesen kérhető SMS, vagy e-mail értesítés arról, hogy mikor érkezik a kéményseprő.

kémény_1

Egyre kevesebben vannak olyanok, akik nem engedik be a kéményseprőket – ezt mondja a budapesti kéményseprő-ipari cég szóvivője. Míg korábban a kémények 22 százalékát nem tudták átvizsgálni, addig tavaly 9 százalék alá csökkent ez az arány. Ez annak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés miatt alacsonyabbak lettek az árak, a szolgáltatók módosítottak a munkaszervezésen és az értesítési rendszeren, illetve változott a jogszabály is.

kémény_2

„Ha nem találjuk otthon az ingatlantulajdonost, akkor egy harminc napon belüli második időpontot adunk meg, ha akkor sem találjuk otthon, akkor az ingatlantulajdonosnak harminc napon belül meg kell rendelnie a közszolgáltatást pótlólag” – mondta Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője.

kémény_3

Ennek pedig a fővárosban plusz költségei is vannak. A leggyakoribb kéménytípus, az egyedi gázkémény. Ennek átvizsgálási díja 1270 forint, amit utólagos megrendelés esetén még egyszer ekkora pótdíj is terhel. A harminc napos határidő elmulasztása után pedig kétezer forintos kiszállási díjjal is számolni kell. Ha valaki egyáltalán nem hajlandó a szolgáltatást igénybe venni, akkor akár harmincezer forintos bírságra is számíthat. Így összesen csaknem 35 ezer forintot kell fizetni.

kémény_4

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: kötelező a közszolgáltatást igénybe venni és a kéményseprő-ipari szolgáltatóval meg kell egyezni egy új időpontban. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a legvégső lépésben van szükség arra, hogy egy határozat keretében tűzvédelmi bírsággal sújtsa a használót, vagy pedig a tulajdonost, aminek az összege öt és harmincezer forint között van – tette hozzá.

kémény_5

Mivel nem a büntetés a cél, hanem az, hogy minél több kémény átvizsgált legyen, ezért 2014-től a fővárosban már ingyenes SMS, illetve e-mail értesítés is kérhető arról, hogy mikor érkezik az adott ingatlanhoz a kéményseprő.

kémény_6

Forrás: hirado.hu