Jó befektetés lesz a lakás?

Egyre többet lehet hallani az utóbbi hónapokban, hogy az ingatlan ismét vonzóbefektetéssé válhat. Olyan mértékben estek a banki kamatok, hogy egyes elemzői vélemények szerint a hozam akár 20-30 százalékkal is  magasabb lehet most már lakáskiadás esetén.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője azonban rámutatott arra, hogy nem az ingatlan vált különösen jó hozamú befektetéssé, hanem a banki betétek kamatai csökkentek le olyan  mértékben, hogy tiszta matematikai számítás alapján akár jobb hozamú befektetésnek tekinthetjük a lakáskiadást.

A lakáskiadás elég komoly költségekkel jár, míg a betét egy kényelmes befektetési forma, vagyis egy 20-30 százalékos hozamkülönbség ezeket a tényezőket is tekintetbe véve még nem elegendő indok, hogy befektetésnek vásároljunk lakást – hívta fel a figyelmet.

Azt is megjegyezte, hogy a tehetősebbek, vállalkozások, vállalkozók befektetési célú lakásvásárlásaira sem lehet számítani, hiszen ezek a piaci szereplők a vállalkozás esetében elvárt magas haszonnal hasonlítják össze a kiadás hozamát, ami viszont már kétszámjegyű hozamot indokolna, amitől jelen esetben igen messze van a piac. Ha pedig a tőzsdei befektetéseket nézzük, akkor szintén kevésnek tűnik a lakáskiadással elérhető hozam.

Ezek alapján tehát 2014-ben sem számít befektetési célú vevőkre. Vonatkozik ez belföldi és külföldi vásárlókra is, habár utóbbiak száma csökkent nagyobb mértékben, mivel ilyenkor már az országkockázat is közrejátszik.

Forrás: vg.hu