˝Úgy lángolt, mint az atom!˝ Szándékos gyújtogatás a szegedi Retek utcában

Magasból mentővel érkeztek a tűzoltók a Retek utcába: a 17. szám alatt kigyulladt egy harmadik emeleti panellakás – az ügyben szándékosság miatt büntetőeljárás indult.

 

 

 Január 22-én 13 óra 15 perckor érkezett bejelentés a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába arról, hogy tűz ütött ki Szegeden a Retek utca egyik tízemeletes társasházában. A lángokat a tűzoltók megfékezték.

– A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a tüzet K. Tamás szándékosan okozta – tudtuk meg Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivőtől. A 32 éves férfit és még egy embert a mentők kórházba vittek, két további lakót a helyszínen láttak el. 

A Szegedi Rendőrkapitányság közveszély okozása bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást K. Tamás ellen. A férfit a rendőrök a kórházban őrzik.

 

Korábban írtuk:

A lépcsőházban ömlött a víz, az épületet áramtalanították, a lakókat viszont nem kellett a lakásaikból kiküldeni. A helyszínen szemlélődők szerint szerencse, hogy az épületet borító hungarocell nem kapott lángra úgy, ahogy a miskolci lakástűzben. Ugyanakkor úgy vélik, az első és a második emeleti lakások elázhattak, hiszen a tűzoltók rengeteg vizet használtak el az oltáshoz. Úgy tudjuk, a tűzoltók először csak füst miatt riasztották, majd mire az egységek a helyszínre értek már lángolt a lakás.

A szemtanúk szerint a lakás úgy lángolt, „mint az atom!” Úgy tudjuk, feltehetőleg szándékos gyújtogatás okozta a lakástüzet, ezt később szakértői vizsgálat igazolhatja.

Tátrai János, katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, a kiégett lakáson kívül a többi otthonba szerencsére csak kevés füst és gőz jutott be, ezért nem kellett senkit kimenekíteni az épületből. Az otthon tartózkodó lakókat arra kérték, hogy csak az ablakokat kinyitva szellőztessék a lakásokat. A lakásban egy fiatalember tartózkodott, aki kirohant az utcára.

A lángok negyed kettőkor lobbantak föl – Láttuk, hogy füst ömlik a konyhaablak felé. Felkaptuk a kabátjainkat, és azonnal kijöttünk az épületből – mondta egy második emeleti lakó, aki éppen befejezte a fiával az ebédet. Az asszony jelenelg azt sem tudja, elázott-e a lakása, s ha igen, akkor mennyire, hiszen a vizes, sötét lépcsőházban még nem tudott visszamenni az ingatlanába.

– A fiam tette az egészet! – mondta a lakástulajdonos. Az idős asszony, aki kérte, nevét ne írjuk le, elmondta, délben hagyta magára a fiát. Nem gondolta volna, hogy a gyerek felgyújtja a lakást. A szomszédai a tűz első pillanatairól azt mesélték, a lakásban élő fiatalember a folyosón rohangálva kiabálta, „tűz, tűz!” Majd ezután kifutott az épületből. A szomszédok azt is elmondták, mivel a fiatalember mentálisan sérült először vaklármának gondolták, de amikor a füst elöntötte a lépcsőházat, már tudták, nagy a baj. Úgy tudjuk, a kiégett lakásbasn eldurrant egy fűtéscső is, ezért volt a rengeteg víz a lépcsőházban.

Korábban írtuk:

Két fecskendős autó, mentő és rendőrautók vannak a helyszínen, meg sok bámészkodó… A tűzoltók létráról oltják a lakást. Hatalmas a füst. Információink szerint egy édesanya lakott ott a gyermekeivel. Úgy tudjuk, senki sem sérült meg, ennek ellenére egy fiatalembert a mentőautóban ápolnak.

 

A hatalmas füst miatt a tűzoltók légzésvédelmi készülékekkel dolgoznak.

 

Forrás: delmagyar.hu