Ki fizet a hó- és jégkárokért?

Kikkel szemben érvényesíthetőek a téli időjárás miatt történő, balesetekkel összefüggő károk?

Elcsúszás

Az elcsúszásos, megcsúszásos balesetek kártérítési igényei általában azokkal a személyekkel szemben érvényesíthetőek, akiknek jogszabályi, vagy szerződésből eredő kötelezettsége volna a járda jégmentesítésére, tisztán tartása – mondta Dr. Burján Zsuzsanna az Origo.hu-nak.

D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a gyakorlatban a probléma abból adódik, hogy sajnos sem a kötelezettek, sem pedig a károsultak számára egyáltalán nem egyértelmű az, hogy ennek a feladatnak az ellátása igazából kit is terhel.

Alapvető szabály, hogy mind a közutak, mind pedig a járdák kezelése a fenntartó települési, helyi önkormányzatok kötelező feladatai közé tartoznak. A legtöbb önkormányzat a közutak és járdák kezelését valamely szakirányú tevékenységet végző gazdasági társaság részére közvetíti ki. Ezekről az önkormányzatok a honlapján szerezhetünk be információt – tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A járdák takarítására annak az ingatlannak tulajdonosát is kötelezheti a jogszabály, akinek az ingatlana előtt a járda fekszik. Ha ennek nem tesz eleget és valaki a jeges járdán elcsúszik, és ebből kára keletkezik, úgy az általános polgári kártérítési felelősség alapján a kötelezett helytállni tartozik. A károsult köteles azonban mind a kartérítési követelésének jogalapját, mind pedig összegszerűségét is bizonyítani.

Ilyen eset bekövetkeztekor azonnal hívjunk helyszínre segítséget, és feltétlenül jelezzük a járdához „tartozó” ingatlan tulajdonosa, birtokosa, vagy a társasház gondnoka, közös képviselője részére a balesetet. Ilyenkor jegyzőkönyvet célszerű felvenni. Abban az esetben, ha a sérülés komoly, természetesen elengedhetetlen a mentőszolgálat értesítése is – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Jégkárok

Télen az épületekről lehulló hó és jég komoly károkat okozhat az ott parkoló autókban. Nagyon fontos, hogy a káresemény időpontjában, valamint a helyszínen a tények mindig pontosan és lehetőleg alaposan rögzítésre kerüljenek. Első lépésként célszerű az esetet észlelő tanúkat felkutatni, tőlük az eseményre vonatkozóan nyilatkozatot beszerezni. Dr Burján Zsuzsanna minden esetben javasolja a rendőrség értesítését is.

A fényképfelvételek elkészítése is nagy jelentőséggel bír a későbbi bizonyítási eljárás során, hisz többek között ezekkel tudjuk azt igazolni, hogy a gépjárművünkre, az épületről lehullott jég pontosan milyen sérüléseket okozott, illetve azt is, hogy a káresemény hol történt.

Az épület tulajdonosát, birtokosát is értesíteni szükséges. Amennyiben társasházról van szó, akkor a közös képviselő az, akivel a kapcsolatot fel kell venni. Minden esetben a károsultat terheli annak bizonyítása, hogy a kárösszeget meghatározza, mely végső soron a javítási számlával lehetséges.

Forrás: biztositasiszemle.hu