I LOVE PANEL: pesterzsébeti ház 2013 legtakarékosabb panelépülete

Az energiatudatos életmód és a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabb az emberek életében, ezt támasztja alá az „I LOVE PANEL – Legtakarékosabb épület” pályázat eredménye is. A FŐTÁV Zrt. 2013 őszén hirdetett pályázatot olyan budapesti távfűtéses panelépületek számára, melyek az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve tudatosan törekedtek a fogyasztásuk csökkentésére számos korszerűsítő beruházás végrehajtásával.

pesterzsebet-torok-floris-utca

Pesterzsébet Török Flóris utca

A pályázat a lakhatási költségek három meghatározó eleme alapján hasonlította össze az épületeket a 2006. és 2012. év fogyasztásai alapján. A vizsgálatban az épület közös hőfelhasználását, vízfelhasználását és áramfelhasználását vettük figyelembe. A szigorú követelményeket támasztó felhívásra beérkezett 13 nevezés közül a szakmai zsűri három nyertest hirdetett:

fotav-logo

A nyertes épületek 2012-es fogyasztási adataival és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva egy budapesti átlaglakás (52m²; 135 légm³) éves fűtési és melegvíz-hődíja (alapdíj nélkül) az alábbiak szerint alakul:

  • XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 25.066 Ft/lakás/év
  • IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 46.262 Ft/lakás/év
  • XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 51.444 Ft/lakás/év
Pöttyös utca

Pöttyös utca

Amennyiben az alapdíjból és hődíjból álló teljes távhőköltséget vesszük figyelembe – 2012-es fogyasztási adataival és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva –, akkor az átlagos (52m²-es; 135 légm³-es) lakások díja egyenletes fizetés esetén havonta az alábbiak szerint alakul:

  • XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 6.828 Ft/lakás/hó
  • IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 8.595 Ft/lakás/hó
  • XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 9.027 Ft/lakás/hó

A XX. kerületi Török Flóris utca 2/A ház a teljes mezőnyben nyújtott kimagasló eredményének köszönhetően elnyerte a „2013-as év legtakarékosabb panelépülete” címet. A pesterzsébeti ház energiatudatossági törekvése a közös képviselő és a lakóközösség együttműködésének köszönhetően jelentős költségcsökkenést hozott a háznak és lakóinak. A nyertes épületek egyenként 1 kWp villamos teljesítményű napelemet nyertek.

Hogyan válhat egy panelház a főváros legtakarékosabb épületévé?

“2006-ban jutott a lakóközösség arra a döntésre, hogy benyújtja pályázatát a korszerűsítési programra. A pozitív elbírálás után 2007-ben 3,5 hónap alatt történt meg a korszerűsítés.” – mondta Bitó Lajos, a ház közös képviselője. Hozzátette, hogy a felújítás 83 millió forintba került, melynek költsége háromfelé oszlott: 1/3 állami támogatás, 1/3 önkormányzati támogatás és 1/3 önköltség. Mára már fűtési idényenként 54 %-os a ház megtakarítása. A közös képviselő kiemelte, hogy a kívánt fűtési hőfok minden lakásban beállítható, a fogyasztott hő leolvasható és azonnal megismerhető. A havi elszámolással tudni lehet a megtakarítás eredményét, ettől a szubjektív elemtől tud a műszaki számításokat lényegesen meghaladó megtakarítás keletkezni.

ujpalota-nyirpalota-utca

Nyírpalota utca

„A lakóközösségnek fontos szerepe volt a korszerűsítésben. Azokban a házakban van esély egy ilyen felújításra, ahol a lakók tudják, hogy áldozatot kell hozniuk a házukért. Innentől kezdve pedig a közös képviselő felelőssége, hogy tud-e élni ezzel a lehetőséggel.” –  zárta gondolatait Bitó Lajos.

Forrás: 1.kerulet.ittlakunk.hu