Jogszabályváltozás – A jegyzők felügyelik a társasházakat

A társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők látják el február elsejétől, és ekkortól kell az előírt formában kifüggeszteni a társasházakban a január 15-től kötelező rezsi-megtakarítási hirdetményt is.
    

A társasházak törvényességi felügyeletét 2010 elejétől az ügyészség látta el. Amennyiben a törvényesség nem volt biztosítható, akkor az ügyészség a bírósághoz fordulhatott. Ezt a szabályt a kormány 2010 június közepén – törvénymódosítással – kivetette a társasházi törvényből. Azóta törvényességi felügyelet nélkül működtek a társasházak.
    

Február 1-től újra gyakorolják felettük törvényességi felügyeletet, de nem az ügyészség, hanem a jegyzők – a civil szervezetek feletti törvényességi ellenőrzés szabályainak megfelelően – látják el.
    

Ugyancsak február 1-től hatályos a fogyasztóvédelmi törvénynek az az előírása, amely a szakképesítés nélküli fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását július végéig engedélyezi. A nagyvállalatok kötelesek ilyen beosztású személyt alkalmazni, akinek államilag elismert fogyasztóvédelmi szakképesítéssel vagy szakképzettséggel kell rendelkezniük. Elfogadható az iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzést követően kiadott képesítési bizonyítvány is.
    

A rezsicsökkentési törvény, a társasházi hirdetményének kifüggesztését szintén január 15-től követeli meg. A február 1-től kötelező minta szerint ezen fel kell tüntetni az elszámolási időszak, további az utóbbi féléves és éves megtakarítást is.

 

Forrás: mti.hu