OGY – Krónika 4. rész, Németh Szilárd: az európai átlagra csökken a gáz, a villany és a távhő ára

A harmadik rezsicsökkentéssel az európai átlagra csökken a gáz, a villany és a távhő ára a magyar családok számára – mondta a fideszes Németh Szilárd a rezsicsökkentéssel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos egyes törvények módosításának általános vitájában.

A politikus előterjesztői expozéjában emlékeztetett arra, hogy április 1-jétől 6,5 százalékkal a gáz ára, szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal a villamos energia ára, október 1-jétől 3,3 százalékkal pedig a távhőszolgáltatás ára csökken.

Hozzátette: kiterjesztik a rezsicsökkentést a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményekre, de emellett számos fogyasztóvédelmi problémát is megpróbálnak orvosolni a törvényjavaslatban. Közölte, az előterjesztésben meghatározzák a jegyzők társasházak felett gyakorolt törvényességi felügyeletére vonatkozó feladatköreit is.

Németh Szilárd (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Németh Szilárd (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Véleménye szerint 2013 novemberére elérték, hogy az energia ára Magyarországon megközelítette az átlagos európai árakat, most, a harmadik rezsicsökkentéssel április elsejétől európai átlagárat fizetnek a családok.

Hangsúlyozta, folyamatos támadások érik a rezsicsökkentést, egyebek között Brüsszelből, ezért kötelességük azt törvényben rögzíteni.

Ismertetése szerint a jövőben a vakok és gyengénlátók Braille-írással nyomtatott számlát, vagy pedig elektronikus számlát is kérhetnek.

Németh Szilárd közölte, a bankoknak a jövőben kötelessége lesz tájékoztatni az árfolyamgátba belépetteket arról, mennyit spóroltak meg ezzel az intézkedéssel, de azokat is tájékoztatniuk kell, akik még nem léptek be, de jogosultak arra.

A kormánypárti képviselő felidézte, hogy havonta kétszer, maximum 150 ezer forintig ingyen lehet pénzt felvenni az automatákból. Most előírják a bankoknak, hogy biztosítsák az automatából minimum hetvenötezer forint felvételét alkalmanként – mondta, megjegyezve, hogy ennek elmulasztása esetén maximum 500 millió forintos bírság is kiszabható.

A kormány nevében felszólaló Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára szerint a magas európai energiaárak bizonyítják, hogy ezen a területen állami részvétel nélküli verseny nem képes elfogadható árszintet kialakítani. A soron következő lépések között említette a közműszolgáltatási törvény elfogadását, amelynek előkészítése folyamatban van.

Forrás: mti.hu