GfK: minden negyedik magyarnak van hitele

Minden negyedik magyarnak van hitele, ugyanakkor a banki megtakarítás lehetőségével a lakosságnak csupán 11 százaléka élt tavaly Magyarországon – állapította meg a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérésében.

A piackutató cég a banki és biztosítási szolgáltatások piacának kelet-közép-európai régióbeli alakulását 2000 óta figyeli, tavalyi, negyedévente elvégzett felméréseinek összegzését kedden juttatta el az MTI-hez.

Az utóbbi időszakban sokak szereztek kellemetlen tapasztalatokat hitelvállalásaikkal, az elemzők főleg ennek tudják be, hogy a hitelfelvételt tervezők aránya nagyon alacsony Magyarországon. A megtakarítással rendelkezők köre is folyamatosan szűkült az utóbbi években, azonban a megtakarítók megmaradt csoportja összességében növelni tudta a félretett összeget – mutatott rá Bacher János, a GfK pénzügyi kutatásokért felelős vezetője a közleményben.

A felmérés megállapítja: a legtöbb régióbeli országban alacsony a banki megtakarítások hányada, és ehhez képest nagyfokú a lakosság eladósodottsága.

A régió országaiban végzett legfrissebb felmérés szerint Csehország, Szlovákia, Németország és Ausztria négyes csoportja élesen elkülönül a többi államtól. Kizárólag ezekre az országokra jellemző ugyanis, hogy a vizsgált, 15 évesnél idősebb korosztály több mint a fele rendelkezik banki megtakarítással. Szintén csak erről a négy országról mondható el, hogy a lakosság lényegesen nagyobb hányadának van megtakarítása, mint hiteltartozása – áll a GfK összegzésében.

Rámutatnak: Ausztriában és Németországban több mint háromszor annyian rendelkeznek banki megtakarítással, mint hitellel, Szlovákiában és Csehországban is körülbelül kétszer annyi embernek van megtakarítása, mint banki adóssága.

A többi megfigyelt országban ugyanakkor 22 százaléknál is alacsonyabb a banki megtakarítással rendelkezők aránya, miközben figyelmeztetőek a lakossági eladósodottság mutatói.

Szlovénia, Macedónia és Horvátország képez egyfajta választóvonalat a tanulmányban elemzett további 9 ország és az élmezőny között: esetükben a megtakarítással és hitellel rendelkezők aránya közel megegyezik, és a teljes lakosság körülbelül 20 százaléka tart valamekkora tartalékot bankbetétben. Magyarország a 9. a rangsorban – derül ki a GfK felméréséből.

A GfK a világ egyik legnagyobb piackutató vállalata, amely világszerte több mint 100 országban 13 000 szakértővel dolgozik. A GfK árbevétele 2012-ben elérte az 1,51 milliárd eurót.

 

Forrás: mti.hu