Annyi gázt tudunk tárolni, hogy a szomszédoké is befér

Az orosz földgáz egyik hazai beszállítója, a Centrex Zrt. vezérigazgatója szerint a magyar gáztároló-kapacitás egy részét a régió ellátás-biztonságának javítására lehetne hasznosítani – írja pénteki cikkében a Világgazdaság. Az ukrán helyzet és az enyhe időjárás miatt hamarabb kezdik el feltölteni a gáztározókat.

Elég lenne a fele is

Szitó János szerint hatalmas gáztároló kapacitásunknak még a téli csúcsigények kielégítéséhez is elég a fele. A többit közösen hasznosíthatná a regionális ellátás biztonságosabbá tételére a tárolók tulajdonosa és a földgáz beszállítója.

„Mára rendeződtek a tulajdonviszonyok, magyar kézbe kerültek a tárolók, és a külpolitikai változások is arra ösztönzik az előbbi szereplőket, hogy a kérdést újból vegyék a kormányok közötti együttműködés napirendjére” – mondta a lapnak Szitó János.

gáztározók_2

Ukrajna miatt jobb előre gondolkozni

Hány napig bírnánk?

Fennakadás esetén akár nyár elejéig is kitart a magyar földgáz és kőolaj stratégiai készlet – mondta Bártfai Béla, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója a Gazdasági Rádiónak.Részletek >>

A szokásosnál egy hónappal előbb indulhat a hazai gáztárolók feltöltése; a szakember erről azt mondta: alig egy hónap van hátra a következő betárolási időszak kezdetéig, azaz április közepéig, de tekintettel az enyhe időjárásra és a folyamatos beszállításra, ez korábban is megkezdhető.

Úgy vélekedett, a kialakult politikai helyzet miatt is felelős gondolkodás az előrehozott töltés, amely úgy fokozhatja az ország biztonságérzetét, hogy közben nem többlet teher sem a fogyasztóknak, sem a költségvetésnek, hiszen emiatt éves szinten nem kell többet készletezni.

Az éves készletek meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy sem az EU-felé igyekvő Ukrajnának, sem az európai piaci pozícióit féltő Oroszországnak nem érdeke a gázvezetékek lezárása. Ennek alapján a vezérigazgató szerint bízhatunk az import folyamatosságában. „Az érintett felek tudják, hogy a bizalom gyalog jön, de gyorsvonaton távozik” – mondta a lapnak Szitó János

Forrás: privatbankar.hu