Kezdődik a tavaszi nagytakarítás a fővárosban

A Budapesti Városüzemeltetési Központ cégei a tavaszi munkálatok keretében megtisztítják a hidakat, kitakarítják az aluljárókat, kimossák a kukákat, és több százezer virágot ültetnek ki.

virágos budapest_2

A társaság MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozói feltakarítják a téli időjárás okozta szennyeződéseket. Kiemelten kezelik az idegenforgalmi szempontból frekventált területeket, a március 15-i nemzeti ünnep eseményeinek, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek helyszíneit. Lemossák a Duna-hidakat, a Váralagút csempeburkolatát, kitakarítják a lakótelepeket. Gondoskodnak a gyalogos aluljárók nagytakarításáról, fertőtlenítő mosással megtisztítják az utcai hulladékgyűjtőket és a szelektív hulladékgyűjtő szigetek tartályait. A tervek szerint a tavaszi közterületi munkákat április végére fejezik be.

hídmosás_2

A Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai több mint 170 ezer árvácskát és 15 ezer hagymás virágot ültetnek ki, emellett Budapest kiemelt zöldterületein – mint a Margitsziget, a Népliget, a Gellérthegy vagy a Városmajor – elvégzik a tavaszi előkészítő munkálatokat.

A tavaszi munkák keretében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. dolgozói ellenőrzik a strandok műszaki és higiéniai állapotát, kijavítják az esetleges hibákat, és elvégzik a kertészeti munkákat is. A strandok felkészítésére idén a cég 40 millió forintot fordít, ez az összeg azonban nem tartalmazza a Dagály strand térkövezésének második ütemét, valamint a Palatinus, Paskál és Dagály strandok fejlesztési és engedélyezési terveinek költségét, ezekre további 60 millió forintot költ a vállalat.

temetőkertA Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az idén várhatóan 20-25 millió forintot fordít a temetőkön belüli úthálózatok javítására és karbantartására. A tájékoztatás szerint az intézet legkésőbb március közepén megnyitja a temetőkben a csapokat, hogy a hozzátartozók a sírok gondozásához tudjanak vizet vételezni.

A fűtési időszak végével a Főtáv megkezdi szokásos karbantartásait, szolgáltatásjavító beruházásait. A nyáron három és fél kilométernyi távvezetéket újít fel a távhőszolgáltató. Útfelbontással járó munkák lesznek a IV. és XV. kerületben is, ezeket az újpalotai hőkörzet és a hulladékhasznosító összekötésével kapcsolatos projekt részeként végzik. A beruházás értéke 5,3 milliárd forint, ehhez a Főtáv mintegy 533 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Környezeti és Energia Operatív Program keretében.

Budapesten a jogszabályokban meghatározott időpontig, azaz május 15-ig rendelkezésre áll a távhőszolgáltatás – tették hozzá.

Forrás: mti.hu