Trükköztek az árampiacon – Az árlejtéses aukció után drágult a villamos energia a tőzsdén

Furcsa eredményt hozott az MVM Partner március 5-i aukciója: a licit után felfelé mentek a piacon az árak ahelyett, hogy estek volna. A jelenség ügyeskedést sejtet, az Argus tekintélyes árampiaci hírlevél pedig rámutat: Magyarországon az árverés után még nagyobb haszonnal lehet áramot eladni, mint Németországban.

A tervezettel ellentétes eredményhez vezetett az erőfölénnyel rendelkező piaci áramkereskedő számára előírt, negyedévenkénti árverés. Ahelyett ugyanis, hogy az eladott, jelentős villamos energia mennyiség hatására a tőzsdei árak lefelé mentek volna, erősödtek. A Világgazdaság információi szerint az történt, hogy három kereskedő felvásárolta az egész, 604 400 megawattos tételt, majd kicsit kivárt – ezzel mesterségesen némi hiányt keltett –, végül az áramot magasabb áron továbbadta brókereknek. A villamos energia ez utóbbiaktól került a HUPX-re, amelynek jegyzéseiből jól kiolvasható, hogy valami szokatlan dolog történt.

Az árverést március 5-én (múlt szerdán) tartotta az MVMPartner Zrt., és kilenc terméket kínált fel eladásra. Az összesen 604 400 megawattórából végül 601 000 megawattóra kelt el, tehát közel az egész. A mennyiség nagyjából ötször nagyobb volt, mint amennyi az áramtőzsdén megfordul egy szokásos kereskedési napon. Az aukció átlagára 11 206 forint volt, vagyis 36 euró. Már aznap megindult a drágulás a tőzsdén. Míg kedden például az április 14-i szállítású zsinóráram (folyamatosan, változatlan paraméterekkel termelt áram) jegyzése még 35,38 euró volt, az árverés napján már 36,37 euró. A jegyzés csütörtökön tovább erősödve 37,14 euróra, péntekre pedig 38,75 euróra ért.

A kereskedők formálisan jogszerűen járhattak el. Az aukciónak azonban nem a spekuláció segítése volt a célja, hanem az, hogy a felkínált mennyiséget az MVM Partner minél szélesebb körben teríthesse. Úgy tudjuk, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal már vizsgálódik az ügyben. Lehet, hogy az eset megismétlődése a szabályozás módosításával előzhető meg.

A jelenségre a heti elemzéseket készítő Argus European Electricity is felfigyelt. Hírlevele rámutat, hogy míg az árverés elején a magyarországi OTC piacon megawatt óránként 3,95 euróval voltak magasabbak az áprilisi áramjegyzések, mint Németországban a második negyedévre, az árverés végére prémium nagysága 4,55 euróra nőtt. Hasonló történt más termékekkel is.

A drágulás amiatt is furcsa – és utal piactorzító műveletekre –, hogy a hírlevélnek nyilatkozó kereskedők szerint jelenleg a német piacon eleve esnek az árak, amelyeket még alacsonyabbra kellett volna annak nyomnia, hogy az MVM extra mennyiségeket dobott a piacra. Mások szerint viszont érthető, miért lehetett magasabb árat érvényesíteni a HUPX-en. Áprilistól ugyanis kis áram szűke várható Magyarországon, mert időjárási okok miatt a Balkánon csökkenhet a termelés, eshet az ukrajnai importunk, és leállítják karbantartásra az egyik paksi blokkot. Ez utóbbi érveket egy lapunkat tájékoztató kereskedő azonban nem tartja túl hangsúlyosnak, hiszen az ukrajnai importunk stabil folyamatos, a szokásos paksi karbantartás idejét pedig időben és előre bejelentette az atomerőmű-társaság.

áram_2

Főleg paksi áramot adtak tovább

Az MVM Partner 2012-ben meghatározó részben a Paksi Atomerőmű Zrt-től vásárolt villamos energiát értékesítette, ez képviselte forrás-portfóliójának közel 64 százalékát. Majdnem 18 százalékos volt a széntüzelésű erőműtől származó áram, 11 százaléknyi a gázbázisú létesítményből és közel 7 százalék a megújuló forrásból beszerzett mennyiség. Importáramot nem értékesített.

Erre vonatkozó, 2013-as adat még nem szerepel a honlapján, de korábbi  közlések alapján a gázerőműből származó forrásai rovására nőhetett a többi súlya a portfóliójában.

Forrás: vg.hu