Adócsökkentést és lakásépítési programot hirdetett az olasz kormányfő

Adócsökkentést, lakásépítési programot és az állami szolgálati autók elárverezését jelentette be Matteo Renzi olasz kormányfő szerda délután bemutatott száznapos kormányprogramjában.

„Száz napunk van, hogy megváltoztassuk Olaszországot! Áprilisban a közigazgatás, májusban az adórendszer reformját hajtjuk végre, júniusban az igazságügyet változtatjuk meg. Kemény harc lesz” – jelentette ki Matteo Renzi.

Matteo Renzi

Matteo Renzi

    

Hangsúlyozta, hogy a május elsejétől bevezetett adóreformmal a havi 1500 eurót vagy annál kevesebbet (négyszázötvenezer forint) keresők évi nettó ezer euróval többet fognak hazavinni. Ez az intézkedés 10 millió olaszt érint. 
    

Arra az újságírói kérdésre, hogy a bejelentett adócsökkentéshez adott-e az ehhez szükséges tízmilliárd eurós fedezet, a kormányfő azt válaszolta, hogy „adott, van pénz rá”.
    

A következő száz napra tervezett program során tíz százalékkal csökkentik a vállalatokra kivetett iparűzési adót, megemelik a kis és közepes vállalatokat segítő garanciaalapot. 
    

A sajtótájékoztatón bemutatott kormányintézkedések között szerepel 3 milliárd euró eddig felhasználatlan EU-s finanszírozás lehívása, új munkaügyi törvénycsomag kidolgozása az álláskezdők és a gyermeket vállaló nők támogatására, 3,5 milliárd euró az olaszországi iskolák karbantartására és építésére, valamint 1,7 milliárd euróval támogatják az országos lakásépítést is. 
    

Ezenkívül júliusig az olasz közigazgatás visszafizeti azt a 68 milliárd eurót, mellyel szolgáltatóinak tartozik. 
    

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy március 26-tól árverésre bocsátják az olasz állami hivatalok által használt szolgálati kocsik egy részét, összesen 1500 járművet. 
    

A február 22-én megalakult kormány miniszterelnöke kijelentette: „az EU soros elnökségét július elsejétől betöltő Olaszország nemcsak azon dolgozik, hogy megváltoztassa Európát, hanem azért, hogy Olaszország is megváltozzon”. 
    

A kormányfő „hihetetlen forradalomnak” nevezte a kedden a képviselőházban megszavazott választási reformot. Hangsúlyozta, továbbra is az a célja, hogy felszámolja a majdnem ezerfős római parlament felsőházát, és ha ez nem sikerül, „elmegyek”. 
    

Matteo Renzi a sajtótájékoztatón színes diavetítés keretében mutatta be kormánya programját. Teljesen új volt a 39 éves miniszterelnök által használt nyelvezet is: Renzi az összetett kormányprogramot nagyon egyszerű nyelvezettel, közérthetően adta elő és az olaszokhoz fordulva magyarázta el.
    

Susanna Camusso, a legnagyobb olasz szakszervezet (CGIL) főtitkára pozitívnak nevezte a kormány munkaügyi reformját. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) szerint Matteo Renzi elődeihez képest jobban beszél és többet ígér, de terveit nem fogja tudni végrehajtani.

Forrás: mti.hu