Ombudsman: vegyes képet mutat a fővárosi hajléktalanellátás működése

Az ombudsman szerint a fővárosi hajléktalanellátó-rendszer működésében a 2013-14-es téli krízisidőszakban egyszerre voltak megfigyelhetők megoldatlan problémák és kisebb-nagyobb előrelépések. Székely László jelentésében ajánlásokat fogalmazott meg Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és a fővárosi kormányhivatal vezetőjének – közölte Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

Székely László

Székely László

A közlemény szerint a fővárosi hajléktalanellátó-rendszer hivatalból indított, átfogó vizsgálatával folytatódott a téli krízisidőszak kezelését figyelő, az elmúlt években hagyományossá vált sorozat. Az alapjogi biztos munkatársaival felkereste a kiemelt aluljárókat, pályaudvarokat, jelentősebb hajléktalanszállásokat. Az intézményvezetőkkel folytatott megbeszélések alapján a kerületek szintjén zökkenőmentes, sőt eredményes volt a hajléktalanellátásban részt vevő egyes hatóságok, szervek és intézmények közötti együttműködés – állapította meg jelentésében Székely László.
    

Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy az éjjeli menedékhelyek, illetve krízisszállók kihasználtsága a 2013-14-es krízisidőszakban nem érte el a száz százalékot. A biztos jelentésében kitért arra, hogy problémát jelentett az a nyilvántartási előírás, amely szerint egy hajléktalan egy napon csak egy nappali melegedőt vehet igénybe. Az erről szóló téves információk miatt ugyanis sok hajléktalan nem látogatta a korábban felkeresett nappali melegedőket, illetve csak azt az egyet, amely a számára legszükségesebb szolgáltatást nyújtotta. Ez azzal is járt, hogy a hajléktalanok több időt töltöttek közterületen.
    

Az alapjogi biztos rámutatott, hogy továbbra is kihatnak az ellátásra az egyes ellátástípusok működtetésének jogi szabályozásában és finanszírozásában meglévő, korábban jelzett hiányosságok, bizonytalanságok. Ezek miatt gyakran romlott a szociális segítő szakma munkájának hatásfoka.

hajlektalanokA jelentés összefoglalójában azt írták: a fedél nélküliek közterületi jelenlétére adott rendészeti reakciók és a társadalmi szolidaritás csökkenése a hajléktalan emberek és a többség közötti konfliktushelyzetekhez vezetnek. Székely László jelezte, hogy a hozzá érkező panaszok alapján külön vizsgálja a közterületi léttel kapcsolatos új szankciórendszer elemeit.

    

Az alapjogi biztos mindezek alapján felkérte a fővárosi kormányhivatal vezetőjét, hogy már a téli krízisidőszakot megelőzően konkrét intézkedésekkel segítse a fővárosi önkormányzatot, illetve a kerületi önkormányzatokat az ellátási terv elkészítésében. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek azt javasolta az ombudsman, hogy a jövőben idejében váljanak elérhetővé a pályázati források.

 

Forrás: mti.hu