Kamara létrehozását sürgeti a közös képviselők egyesülete

facebook_profile_600A társasházakban élők évente több százmilliárd forintjával gazdálkodó közös képviselők szakmai, jogi és etikai követelményrendszerének szabályozását szeretné elérni a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE), a szervezet szerint a megoldás a közös képviselők szakmai kamarájának létrehozása – tudatta a MaKKE az MTI-vel csütörtökön.

Jelenleg a magyar társasházi tulajdonosok sokszor két rossz között választhatnak: vagy a régi, ellenőrizhetetlen céget bízzák meg társasházuk kezelésével, vagy egy számukra ismeretlen társaság ígéreteiben bíznak, a társasházkezelők ellenőrzésére alig van módjuk – mutat rá a közlemény.

Kiemelik: a közös képviselők által elkövetett bűncselekmények száma a sokszorosára nőtt, miközben a tényleges károkozás jelentős része ki sem derül. A tulajdonosok jelentős része nincs tisztában jogosítványaival, vagy nem keres jogorvoslatot.

„Százával vannak olyan tulajdonosok, akik hiába futnak a pénzük után, mert az egymást váltó, gyakran céghálóban működő közös képviselők már a peres eljárások előtt megpróbálják elsimítani az ügyeket” – fogalmaz a közlemény. Megjegyzik, hogy a rezsicsökkentéskor a problémák nagy számban kerülnek felszínre.

A tavaly decemberben több közös képviselő, jogász és pénzügyi szakember által alapított egyesület célja a fogyasztók, a társasházakban élő tulajdonosok védelme és a közös képviselői, társasházkezelői szakma „tisztulásának” elősegítése. Álláspontjuk szerint a közös képviseleti munkát hivatásnak tekintő társasházkezelők igénye, és egy jól működő rendszer feltétele, hogy csak az egyéb köztestületekhez hasonlóan, kötelező kamarai tagsághoz, szigorú feltételekhez kötve vállalhasson közös képviselő munkát magányszemély, egyéni- vagy társas vállalkozás – írták.

Forrás: mti.hu