Ennyivel fizettünk kevesebbet a gázért idén télen

Az elmúlt tél enyhe időjárása miatt mintegy 11,6 százalékkal kevesebb gázt használtak a lakossági fogyasztók novemberben, decemberben és januárban, mint az előző fűtési szezon ugyanezen időszakában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból.

gazora_2_310x175px-20140205A két évvel ezelőtti hasonló időszakhoz viszonyítva még ennél is magasabb, 15,5 százalékos a csökkenés. A fogyasztás mérséklődését elsősorban az átlagosnál enyhébb időjárás magyarázza. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint novemberben országszerte tájegységtől függően hat és kilenc Celsius fok közötti középhőmérsékletet regisztráltak, amely másfél-négy fokkal haladta meg a sokéves átlagot. 2013 decemberében az ország legnagyobb részén plusz egy és plusz két fok között alakult a havi középhőmérséklet, fél-egy fokkal magasabban a szokásosnál. Januárban pedig zömmel két-három fok volt a középhőmérséklet, három-négy fokkal haladva meg a sokéves normál értéket.

A MEKH arról számolt be, hogy csaknem 1,372 milliárd köbméter földgázt fogyasztottak a háztartások 2013. november 1-je és 2014. január 31-e között, 180 millió köbméterrel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ebben az időszakban. A két évvel korábbinál 252 millió köbméterrel volt kevesebb a fogyasztás. Az adatok szerint a három hónap közül leginkább januárban esett vissza a felhasználás az előző két évhez képest. Az idei év első hónapjában 522 millió köbméter gáz fogyott a családoknál, míg tavaly 609 millió, tavalyelőtt pedig 599 millió köbméter.

A nyilvántartások alapján évek óta csökken a gázfogyasztás Magyarországon. Tavaly a teljes, az ipari fogyasztókkal együtt számított hazai felhasználás mintegy 9,22 milliárd köbméter volt, míg egy évvel korábban 10,24 milliárd köbméter gáz fogyott. Öt évvel ezelőtt, 2008-ban az összes magyarországi fogyasztás még 13,49 milliárd köbmétert tett ki. A gázfogyasztás alakulását az időjárás mellett más tényezők, például az egyre tudatosabb lakossági felhasználás is befolyásolja. Szakértői becslések szerint múlt novemberben, decemberben és januárban a kisebb fogyasztás, valamint a rezsicsökkentés hatása miatt átlagosan körülbelül 25 ezer forinttal fizettek kevesebbet a fogyasztók.

Forrás: penzcentrum.hu