Életveszélyes készülékek: átcímkézéssel verik át a fogyasztókat

Ugyanolyan megdöbbentő eredményt hozott a szén-monoxid-mérők újbóli bevizsgálása, mint a tavaly őszi. Tízből kilenc mérő nem megfelelő, így akár életveszélyest is jelenthetnek a családokra. A tavalyi bejelentés után a kereskedők az olcsó, rossz termékeket felárazták, hogy jó minőségűnek tűnjenek – írja a Népszabadság.

Tavaly ősszel egy szaklap bevizsgáltatta a piacon kapható szén-monoxid-mérőket. Akkor tizenegyből mindössze kettő volt megfelelő, ezért a Fogyasztóvédemi Főfelügyelőséghez fordultak. A főfelügyelőség is hasonlóan döbbenetes eredményre jutott: a tíz vizsgált mérőből egy felelt meg az elvárásoknak.

A tavalyi bejelentés után szakemberek azt nyilatkozták, hogy érdemes lenne mindenkinek inkább a 12-15 ezer forintos készülékeket megvásárolnia. A piac reakciója érdekes volt: a kereskedők a korábban 3-6 ezer forintos termékeket ebbe a magasabb árkategóriába emelték. Az olcsóbb berendezésekről viszont egyértelműen kiderült, hogy tévesen (például az új bútorokból kipárolgó gőzre is) vagy pedig nem megfelelő időben riasztanak. Ezzel családok tízezrei lehetnek hamis biztonságérzetük miatt életveszélyben.

A szén-monoxid (és annak nem megfelelő mérése) által okozott probléma valós. 2013. szeptemberétől idén április közepéig több mint négyszázan szenvedtek el enyhébb mérgezést vagy valamilyen sérülést, 15 embert pedig már nem lehetett megmenteni.

Forrás: penzcentrum.hu