MNB-bírság – A bankok a rájuk kiszabott büntetést befizetik, az ügyfeleknek pedig visszautalják az összegeket

Az MTI által megkérdezett hitelintézetek ugyan nem értenek egyet a jegybank márciusi elmarasztaló határozataiban foglaltakkal, de a kiszabott, több mint 1 milliárdos büntetést befizetik, az ügyfeleknek pedig a hónap végéig visszautalják a határozat szerint jogtalanul felszámított összegeket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) márciusban mintegy 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre, mert a jegybank véleménye szerint jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. Az MNB határozataiban megtiltotta az érintett szolgáltatóknak a jogsértés folytatását, a jogtalanul elvont díjtöbbletet pedig április 30-ig vissza kell fizetni az ügyfeleknek. A pénzintézeteknek a határozatok teljesítéséről május 15-ig be kell számolniuk az MNB-nek.

A visszafizetési kötelezettség 33 hitelintézetet érint. A jegybank becslése szerint több százezer fogyasztóról és tízmilliárdos nagyságrendű összegről lehet szó. A fogyasztóknak ezzel kapcsolatban nincs teendőjük, a jogtalanul kirótt összeg kiszámítása és a fogyasztóknak való visszajuttatása az érintett hitelintézetek feladata. A jegybank a pénzintézetek által 2012 januárjától 2013 végéig terjedő időszakban a pénzforgalmi szolgáltatásokra (például számlavezetési díj, utalási és bankkártyás költségek) vonatkozóan az egyoldalúan bevezetett, az ügyfelek számára hátrányos díjmódosításokat vizsgálta.

Az érintett pézintézetek közül az MKB Bank a határozatban foglalt kötelezettségének eleget tesz, április 30-i értéknappal visszafizeti a határozat által kifogásolt díjtételeket az érintett ügyfeleknek. Az MKB Bank úgy döntött, hogy ügyfelei érdekeit szem előtt tartva – bár nem ért egyet a határozatban foglaltakkal és fenntartja, hogy transzparens és átlátható módon hárította át a tranzakciós illetéket – nem támadja meg a bíróság előtt a határozatot.

Az MKB Bank közölte: az egyes tranzakciótípusokhoz tartozó kifogásolt díjtételek egyedi beazonosítása után számítják ki, hogy mennyit kell visszatéríteniük az egyes ügyfeleknek, figyelembe véve az érintett időszak adatait. A jegybanki határozat szerint jogszerűtlenül terhelt díjakat egy összegben fizeti vissza az MKB Bank.

A tényleges számok ismeretében, tehát a határidő környékén lehet majd pontos számot mondani arra vonatkozóan, hogy mennyi visszatérítés jár az érintett ügyfeleknek. A visszatérítésről tételes, tranzakciószintű analitika készül. Ha az ügyfél időközben bankot váltott, akkor a hitelintézet honlapján és a bankfiókokban elhelyezett hirdetményekkel keresik meg őket, maga a kifizetés – előzetes időpont-egyeztetést után – a kijelölt bankfiókban történik – tudatta az MKB Bank.

A Budapest Bank tudomásul veszi az MNB határozatát, de azzal nem ért egyet – közölte a hitelintézet. A bank a határozatban foglaltakat teljesítve a bírságot befizette, illetve az MNB által kifogásolt díjakat április 30-ig visszafizeti az érintett ügyfeleknek.

A Budapest Bank fontosnak tartja kiemelni, hogy működése során mindenkor – így az MNB határozata által érintett lakossági számlacsomagok árazásakor is, – a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a felügyeleti iránymutatásokat figyelembe véve járt el, törekedve az átláthatóságra és az arányosságra.

Az érintett ügyfeleknek a visszatérítési határidőig, azaz április 30-ig automatikusan jóváírják számláikon, a számlakivonat közlemény rovatában tünteti fel az ide vonatkozó információt a pénzintézet – közölte a Budapest Bank.

A Raiffeisen Bank az MNB határozatában foglaltaknak megfelelően a jegybanki határozatot követően az érintett díjtételekkel nem terheli meg az ügyfelek bankszámláját.
A Raiffeisen Bank a határozatban foglaltak szerint megkezdte a szükséges intézkedéseket, hogy visszatérítse az érintett díjakat 2014. április 30-ig.
A Raiffeisen Bank az MNB határozatát megalapozatlannak tartja, ezért egyeztetéseket kezdeményezett a Magyar Bankszövetséggel és az MNB-vel – közölte a pénzintézet.

Az Erste Bank a megadott határidőre visszafizeti az ügyfeleknek az MNB szerint jogtalanul felszámított díjtételeket. Erről minden érintett ügyfél időben megkapja a szükséges tájékoztatást – közölte az Erste az MTI-vel.

Forrás: mti.hu