Átalakították, ellenőrzizték, életveszélyesnek találták – Kikapcsolhatják a gázt közel 200 lakásban

Kikapcsolhatják a gázt közel 200 lakásban

Kilenc móravárosi társasház közel 200 lakásában kapcsolhatják ki a gázt Kiskunfélegyházán. A kémények ellenőrzését követően a szakemberek megállapították, hogy fennáll a veszélye a szénmonoxid visszaáramlásának. Legalább 500 ember maradhat meleg víz nélkül a hiba kijavításáig.

A Filantrop éves kéményellenőrzését követően szénmonoxid visszaáramlásának veszélye miatt nem használhatják a móravárosi társasházakban azokat a gázkészülékeket, a fürdőszobai vízmelegítőket, melyek a gyűjtőkéményekbe vannak bekötve. Ha ezt a gáz kikapcsolásáig mégis megteszik, akár 500 ezer forintra is büntethetik a lakókat. Erről a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta az érintett társasházak közös képviselőit, akik viszont fellebbeztek a határozat ellen. Problémájukkal megkeresték a polgármestert és a körzet önkormányzati képviselőjét is, mert mint mondták nem értenek egyet a közszolgáltatóval, hiszen harminc éve laknak ezekben a házakban és eddig semmilyen probléma nem volt.

A napokban az egyik érintett társasházban tartott lakossági fórumon elhangzott, a Filantrop utasítására 2007-ben elvégeztették a kémények toldását, ami megakadályozza az esetleges szénmonoxid visszaáramlást. A fejlesztés akkor 120 ezer forintba került társasházanként. A munkálatokat a Filantrop alkalmazottai végezték, csakúgy mint az azt követő kéményseprő-ipari ellenőrzéseket, melyek során nem találtak hibát. Az idei márciusi ellenőrzés után a katasztrófavédelem a Filantrop jelzésére a lakók biztonságát szem előtt tartva azonnal megtiltotta a fürdőszobai vízmelegítők- és kazánok, valamint a szabadba vezetett páraelszívók együttes használatát. Az ellenőrzés során ugyanis kiderült, a kéménytoldásokat nem szabályszerűen végezték. Hasonló szabálytalan kéménykialakítások, felújítások miatt a Filantrop Kft., illetve később a szolgáltató feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen. Jelenleg is folyik a nyomozás az ügyben. Erről már Réthy Tiborc, a Filantrop műszaki vezetője tájékoztatta lapunkat.

Megtudtuk, a közös képviselők kérésére több alkalommal is megbeszélést tartottak a katasztrófavédelemnél, ahol arra az álláspontra jutottak, hogy a Filantrop újból ingyenesen átvizsgálja a kéményeket és úgynevezett füstnyomáspróbát végeznek a füstgáz visszaáramlás megállapítására. Probléma esetén a társasházak lakói 3 hónap haladékot kapnak, hogy a gyűjtőkéményeket biztonságossá tegyék, a hiányosságokat megszüntessék, ami családonként ismét tetemes kiadást jelent. Azt egyelőre nem tudni, hogy a gázt mikor kapcsolják ki. A szakhatóságok ugyanis folyamatosan egyeztetnek az ügyben – tájékoztatta lapunkat Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

Színtelen, szagtalan, mérgező

A szén-monoxid belélegzése mérgezést, vagy akár halált is okozhat. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés okoz, de más oka is lehet. A szén-monoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, ugyanakkor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége.

 

Forrás: baon.hu