Tanulságos eset – néhány lakó miatt megszüntették a szolgáltatást

Ha gázfelújítást végeznek egy társasházban, az összes lakásnak meg kell felelnie a követelményeknek, ellenkező esetben a teljes épület gáz nélkül marad, mert a közös rendszerből nem tudják kiszakaszolni a felújítást el nem végző családokat. Ilyenkor nem csak a késlekedő, hanem minden lakó szenved.

Budapesten, a Galagonya utca 4. szám alatti társasházban tetőtér beépítést végeznek. A beruházás részeként felújítják a kéményeket is, s ezért a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) ellenőrizte azokat, s megállapították, hogy közvetlen életveszély áll fenn egy szakszerűtlenül bekötött kémény miatt, ezért a teljes társasházban megtiltották a kéményhasználatot. A közös képviselő kérte a Katasztrófavédelmet, hogy módosítsák a határozatot, amely egy hét múlva megtörtént, s a lakásokban helyreállították a fűtést. Néhány nappal később azonban a Főgáz – mivel munkatársai a veszélyes lakásba nem tudtak bejutni – a FŐKÉTÜSZ szakvéleménye alapján, előzetes értesítés nélkül a teljes társasházban lekapcsolta a fűtést. Mindez hét héttel ezelőtt történt. A Főgáz csak akkor hajlandó visszaállítani a gázszolgáltatást, ha minden egyes lakásról kap FŐKÉTÜSZ szakvéleményt, magyarázta a ház közös képviselője. A lakók pedig elégedetlenek, tél óta nincsen fűtés a lakásokban, az átalánydíjat ennek ellenére fizetniük kell, s már többen kénytelenek voltak más családtagjukhoz költözni.

Bálint Norbert, a Főgáz szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a gázszolgáltatást helyreállították az épületben, jelenleg nyolc darab olyan készüléket zártak ki a szolgáltatásból, amelyek kéményhez kapcsolódnak. Három lakásban a FŐKÉTÜSZ által kiadott kéményseprői engedély alapján teljesen helyreállították a szolgáltatást, kilenc lakásba azonban nem tudtak bejutni. Bálint Norbert hozzátette: önkényesen, a tulajdonos engedélye nélkül a lakásokba nem mehetnek be, s csak a gázvezeték-rendszer, a készülékek és az azokhoz kapcsolódó füstgáz elvezető rendszer helyszíni ellenőrzése után kapcsolhatják vissza a gázszolgáltatást.

Müller Máté, a FŐKÉTÜSZ osztályvezetője azt mondta: a problémát az okozta, hogy a társasház úgy kezdett bele a felújításba, hogy a jogszabályi előírásokkal ellentétben, nem jelentették be a kéményseprő-ipari közszolgáltatónak, nem kértek hozzá előzetes kéményseprő-ipari nyilatkozatot. Müller Máté azt állította, az első alkalommal, amikor a helyszínen jártak, a kivitelező munkatársai a kéményseprőket nem engedték fel a tetőre, ezért nem tehettek mást, mint hogy jelentették az esetet az illetékes hatóságoknak és a gázműveknek.

Müller Máté hozzátette: három lakásban rendben felújították a kéményt, a FŐKÉTÜSZ ellenőrizte azokat, és jelentette is a Főgáznak, hogy azok megfelelően működnek.

Dr. Izsák Orsolya társasházi jogász tanulságos esetnek nevezte azt, ami a Galagonya utca 4-ben történt. Hangsúlyozta: a kéményekhez engedély nélkül nem lehet hozzányúlni, mert különösen a gázszolgáltatás szempontjából ez komoly veszélyforrás lehet. A gázszolgáltató a jogász véleménye szerint helyesen járt el, amikor azonnal megszüntette a szolgáltatást. Dr. Izsák Orsolya hangsúlyozta: a közös képviselő a társasház közösségének érdekében korlátozhatja a külön tulajdon tulajdonosi jogosítottságát, tehát kötelezheti a tulajdonost, hogy a lakásba be lehessen jutni. Ha erre a tulajdonos nem hajlandó, vagy nem tartózkodik a helyszínen, hatósági tanúkkal, a rendőrség jelenlétében feltörtető a lakás. A társasházi jogász azt is hozzátette: ha a kivitelező hibázott, a kár és a gázszolgáltatás kikapcsolásának, visszakapcsolásának költségei átterhelhetőek rá.

A szakemberek hangsúlyozták, a felújításokat, átalakításokat csak a megfelelő engedélyek és a jóváhagyott tervek birtokában, szakemberekkel kell elvégeztetni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatók honlapjain megtalálhatóak a jogszabályi előírások, a szolgáltatók működésére vonatkozó információk, valamint az ügyfelek kötelezettségei és jogai. Müller Máté kiemelte: a FŐKÉTÜSZ-nek a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott üzletszabályzata érthető nyelven írja le, hogy milyen esetben mit kell tenni, s ezeket érdemes tanulmányozni.

Forrás: hirado.hu