Rogán: a kilakoltatási moratóriumról szóló törvény lesz az új ciklus első jogszabálya

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat lesz az első előterjesztés, amelyet az új parlament elfogad – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy a Fidesz kezdeményezésére az indítványt – házszabálytól való eltéréssel – már hétfőn elfogadhatják.

A devizahitelesek megsegítését szolgáló kilakoltatási moratóriumnak ezúttal nem lesz végső időpontja, egészen addig tart majd, amíg a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületik – jelezte, hozzátéve, hogy ezért a devizaadósok ügyének megoldása nemcsak a hitelesek, hanem a bankok érdekévé is válik.

Rogán Antal ismét sürgette a Kúriát, hogy a még nyitott kérdésekben, az egyoldalú szerződésmódosítás és az árfolyamrés ügyében minél hamarabb tárgyaljon és döntsön.

„Ha ezzel kapcsolatban a Kúria akár május végéig, akár (…) júniusban állást foglal, a Fidesz képviselőcsoportja nevében arra tudok ígéretet tenni, hogy abban a pillanatban – a Kúria döntését figyelembe véve – a devizahitelesek helyzetének rendezéséről szóló törvény meg fog születni, és a parlament elé kerül” – mondta a frakcióvezető.

A politikus arról is tájékoztatott, hogy a jövő héten megkezdődik a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat tárgyalása az Országgyűlésben. A nagyjából már kész előterjesztés részleteiről nem beszélt, de azt elmondta, hogy egyéni képviselői indítványként kerül majd a Ház elé.

A frakcióvezető ismertetése szerint a parlament elé kerül, és szintén a jövő héten megkezdődik a megvitatása az országgyűlési törvény módosításának is, amelynek célja, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslatról és az országgyűlési törvény módosításáról később, várhatóan a május 26-ai héten döntenek majd a képviselők – jelezte.
Emellett az Országgyűlés nemzetközi egyezményekkel foglalkozik majd a következő héten – közölte Rogán Antal.
Megjegyezte, hogy a Ház ülésezési rendje – az új házszabály alapján – módosul, így a jövőben kedd lesz a szavazások napja.

Rogán Antal kitért a parlament szombati ülésére is, amelyen megválasztják a miniszterelnököt. Az ennek apropóján a Parlament elé szervezett rendezvényére a Fidesz több tízezer embert vár – mondta, úgy fogalmazva, hogy „a miniszterelnök megválasztása a demokrácia fontos ünnepe”. Orbán Viktor szombat délután a parlamentben, majd a téren is beszédet tart.

Azzal kapcsolatban, hogy egy keddi budapesti tüntetésen szidalmazták és leköpték Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: egyetért Áder János köztársasági elnökkel, hogy ami a Parlament előtti tüntetésen történt, az „az egész magyar nemzet szembeköpése volt”. A hatóságok dolga, hogy fellépjenek azok ellen, akik túlmentek a véleménynyilvánítás jogi keretein – fűzte hozzá.

„Az, ami akkor ott történt, szélsőséges és bunkó viselkedés volt. (…) A Jobbik ettől továbbra sem határolódott el, hiszen a Jobbik európai parlamenti listavezetője személyesen is támogatta” a demonstrációt – mondta Rogán Antal.

Az Együtt-PM által továbbra is szorgalmazott EP-vitáról úgy foglalt állást: komolytalan az Együtt-PM felvetése, hiszen listavezetőjük, Bajnai Gordon – csakúgy, mint a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc – nyíltan vállalja, hogy nem akar Brüsszelben politizálni. Ezzel átverik a választókat – értékelte a frakcióvezető.

Forrás: mti.hu (fotó: dehir.hu)