Árfolyamgát – MNB: márciusban 1683 új szerződést kötöttek

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2014 márciusában 1683, 2012. április 1. és 2014 márciusa között 172 191 árfolyamgát-szerződést kötöttek devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a honlapján. Az új árfolyamgát-szerződések száma csaknem megegyezik a februári szerződéskötések számával.

A jegybank adatai szerint az árfolyamgát I. szerződési feltételekkel 2012. március végéig összesen 5712 szerződést kötöttek. A megkötött árfolyamgát I. és II. szerződések kumulált darabszáma 177 903 volt március végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 166 740-et, amelyből a hitelintézeteknél 162 360, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4380 volt. 

A gyűjtőszámlák száma azért kevesebb, mint a megkötött szerződéseké, mert az előbbieket a szerződéskötések után, egy későbbi időpontban nyitják meg. A megkötött szerződések közül csak azok lépnek hatályba, amelyek esetében a hiteladós legkésőbb a gyűjtőszámlahitel első folyósításáig megfelel a törvényi feltételeknek. A gyűjtőszámlahitel-számlák számát és állományát az időközben lejáró, kifutó hitelek is csökkentik. 

A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma a február végi 482 ezerről március végére 480 ezerre csökkent. A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya ehhez viszonyítva 33-ról 34 százalékra nőtt. 

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya március végén több mint 1410 milliárd forint volt, a hitelintézeteknél közel 1357 milliárd forint, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 53,5 milliárd forint. A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állománynak változatlanul a 38 százaléka. 

A gyűjtőszámlahitel állomány márciusban 1,933 milliárd forinttal nőtt, így március végére elérte a 18,214 milliárd forintot. 

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek márciusban 2,347 milliárd forint, eddig összesen pedig 32,929 milliárd forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek.

Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni.

A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.

A parlament 2013. november 5-én könnyítette a konstrukció belépési feltételeit, így a rögzített árfolyammal a korábbi 90 nap helyett a 180 napos késedelemben levők, a 20 millió forintnál nagyobb devizahitelt felvevők, illetve a fizetéskönnyítő program hatálya alatt állók is élhetnek.

Forrás: mti.hu