Az E.ON önkéntesei segítettek a veszprémi pokoli toronyban

Az E.ON szolgáltató 27 önkéntese segített a veszprémi toronyépület környezetének rendbetételében és a társasházhoz tartozó udvar zöld kertté alakításában. A Máltai Szeretetszolgálat tájékoztat a projektről.

A régebben pokoli torony néven ismert épületben ötödik éve zajlik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rehabilitációs programja, melynek során most már a külső környezet rendezésére is jut energia és idő. Az E.ON már korábban is jelentős segítséget nyújtott a programhoz.

Az E.ON Hungária Zrt. munkatársai közül csaknem harminc önkéntes kapcsolódott be az egykori pokoli torony rehabilitációs programjába május 8-án. A szolgáltató és a szeretetszolgálat több éve tartó, példaértékű együttműködésének újabb állomása volt, hogy a társasházban egy nap önkéntes munkát vállaltak a dolgozók. A mostani akció célja az volt, hogy a város lakott részeitől távolabb eső, tízemeletes betonépületből egyfajta „kimenekülési lehetőséget” teremtsenek az ott élők számára. Az önkéntes segítők így közösségi kert kialakításában, a sportpálya, illetve környezetének rendbetételében, valamint a ház biztonsági korlátainak festésében segédkeztek.


A munkálatokba a ház néhány lakója is bekapcsolódott. Az épület mellett létrejött kertben nyolc parcellát alakítottak ki és vetettek be. A cél a terület gondozása, az alapvető élelmiszerek megtermelése (segítve ezáltal a házban lakók megélhetését), valamit a közösségi és kerti munka megszerettetése, a kertészkedés megtanítása, a lakókörnyezet rendben tartása.

Az E. ON önkéntesei példás munkakedvvel, jó csapatszellemben, a ház lakóival közösen végezték munkájukat, miközben háromszázezer forint támogatással hozzá is járultak a terület kialakításához és a szerszámok megvásárlásához.

Mi  a pokoli torony? 

A veszprémi iparterületen a Házgyári út 1. számú épület 1976-ban épült. A tízemeletes munkásszállót a 90-es évek elején privatizálták, az egykori 17 négyzetméteres szobákból önálló lakások lettek. A helyiek csak pokoli toronynak nevezték, a lakások lepusztultak, a közösségi tereken nem volt más, mint kitört ablakok, sötét és elviselhetetlen bűz. A lakók segélyből élő, elszegényedett családok, nyugdíjasok, a közüzemi számlákat nem fizették. A Máltai Szeretetszolgálat felmérte a helyzetet, és megállapította, hogy az itt élők saját erejükből nem képesek felszámolni az őket körülvevő állapotokat. Elkezdték felvásárolni a lakásokat, felújították őket, előre fizetős gázórákat szereltek be a lakóknak, akiket más módokon is igyekeznek motiválni a díjfizetésre. Azt szeretnék bizonyítani, hogy kellő odaadással, gondoskodással még az ilyen reménytelen helyzet is megfordítható.

Forrás: magyarkurir.hu