Többezer vandál garázdálkodik: szétszedik a magyar társasházakat

A KSH adatai szerint közel 260 ezer vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak Magyarországon az elmúlt években, melynek jelentős részét tették ki a rongálások. Egy társasház esetében ezen események nem csupán egy károsultat érintenek: összefestett falak, megrongált, ellopott közös tulajdonú berendezések maradnak a vandálok után. Ezek a gyakori káresetek amellett, hogy elcsúfítják a házat, helyreállításuk komoly anyagi terhet jelent a lakóközösségnek, sok esetben ráadásul nehéz forrást találni a helyreállításra.

Főként a nagyvárosok társasházainak életében okoz sok gondot a vandalizmus, amit a legtöbb esetben szinte lehetetlen kivédeni. A fővárosban például a rendőrség becslése szerint 4-500 graffitis tevékenykedik, akiket külön nyomozócsoporttal igyekeznek megfékezni, több-kevesebb sikerrel. Az összefestett falak, megrongált berendezések nem csak elcsúfítják a házakat, de helyreállításuk is komoly anyagi teher lehet a sokszor egyébként is nehézségekkel küzdő társasházak, lakóközösségek számára.

 

Rongálások – területi fertőzöttség (2013.03.15. – 2014.03.15.) (Forrás: ORFK)

Az ORFK adatai szerint rongálások szempontjából az elmúlt egy évben Budapest és Fejér megye tartozott a magas, míg Győr-Moson-Sopron az átlag feletti fertőzöttségű csoportba, de egy olyan megye sem volt, amelynél ez a szint kifejezetten alacsony lett volna. A KSH kimutatása alapján 2012-ben közel 260 ezer vagyon elleni bűncselekményt regisztráltak az országban, míg 2013-ban január és szeptember között több mint 150 ezret. 2012-es adatok alapján nagyságrendileg ezen bűncselekmények 5 százaléka volt rongálás, így elmondható, hogy hozzávetőlegesen napi 35 ilyen jellegű esetet jelentenek be Magyarországon.

További probléma, hogy az utóbbi években a tendenciák szerint Magyarországon folyamatosan csökken a biztosított ingatlanok száma: csak az elmúlt négy év alatt közel 100 ezres csökkentést tapasztaltak a hazai biztosítók. Pedig társasházak esetében különösen sok feszültséget okozhat a közös biztosítás hiánya, ha az egész lakóközösséget érintő káreset történik, és az adatok szerint igen sok ilyen kárt jelentek be: a Generali például jelenleg csaknem 500 ezer lakást és 20 ezer lakóközösséget biztosít, a tavalyi évben 210 000 esetben, közel 9,5 milliárd forintot térített a különböző káreseményekre.

Forrás: penzcentrum.hu