UniCredit: megduplázódott Közép- és Kelet-Európa háztartásainak pénzügyi vagyona

Megduplázódott Közép- és Kelet-Európa háztartásainak GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona 2004-től 2013-ig, megközelítve tavaly a 780 milliárd eurót az UniCredit elemzése szerint.

A bankcsoport szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az UniCredit közép-és kelet európai csoportjának 10 évet átfogó tanulmánya megállapította: a dinamikus növekedés ellenére még mindig látványos a régió elmaradása a nyugat-európai háztartásokhoz képest. Összehasonlításképpen: az osztrák-német-olasz háztartások együttes nettó pénzügyi vagyona 2013-ban 6800 milliárd euró volt.

A pénzügyi vagyon szerkezete szempontjából továbbra is a készpénz és a bankbetétek képviselik a legnagyobb arányt: a 2008-2009-es pénzügyi válság következtében a közép- és kelet-európai háztartások tőkéjük nagy részét ilyen eszközökbe helyezték. Innen térnek most fokozatosan vissza a hosszabb távú szemléletet képviselő befektetési alapokhoz, nyugdíjpénztári vagy biztosítási megtakarításokhoz.  

A háztartások kötelezettségeit vizsgálva az összegzés rámutatott: utóbbi tíz évben a lakáshitelek gyorsabb ütemben nőnek, mint a fogyasztási hitelek. 2004-től 2008-ig a lakáshitelek éves összesítésben 37,8 százalékkal bővültek, míg 2008 és 2013 között 8,2 százalékkal. A fogyasztási hitelek növekedési rátája az előbbi időszakokban 31,6 százalék, illetve 0,8 százalék volt – olvasható a tanulmányban. 

Az UniCredit bankcsoport Közép- és Kelet-Európában 14 országban, közel 3600 fiókból álló hálózatot működtet, a régió a csoport összbevételének mintegy 30 százalékát adja.

Forrás: mti.hu