Hogyan teheti ki a lakásába bejelentett illetékteleneket?

Akár fél évig is eltarthat egy-egy személy, vállalkozás vagy egyesület kijelentése magánlakásból. Ezért vásárlás előtt érdemes részletes tájékoztatást kérni arról, hogy az adott lakásba hányan vannak bejelentve.

Változott a lakcímbejelentésre vonatkozó jogszabály. Az új előírások szerint lakásvásárláskor már a szerződésben kiköthetik a felek, hogy a régi háztulajdonosnak igazolnia kell, hányan vannak az adott címre bejelentve.

De lakásvásárlás után az új tulajdonos is bárkit kijelenthet a házból – mondta el az InfoRádiónak Lohrmann Eszter, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának főosztályvezető-helyettese.

„A jegyzőnél vagy a járási hivatalnál indíthat a tulajdonos egy illetékmentes eljárást, és kérheti, hogy az ingatlanába bejelentett lakcímmel rendelkezők lakcímét fiktiválják” – ismertette Lohrmann Eszter.

Az ügyfélkapus rendszeren keresztül nem lehet ilyen ügyeket intézni – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes.
Ha magánlakásba van bejelentve egy vállalkozás székhelye, a lakástulajdonos a Fővárosi Cégbíróságtól kérheti ennek törlését. Azonban bizonyítania kell, hogy a lakás az ő tulajdonában van.

Az eljárás akár fél évig is eltarthat – mondta el az InfoRádiónak Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság kollégiumvezető-helyettese.

„A lakástulajdonos bejelentheti a cégbíróságnál, hogy a társaság címére, székhelyére érkeznek hozzá levelek és törvényességi felügyeleti eljárás keretében kérheti: kötelezzék arra a társaságot, hogy jelentsen új székhelyet. Ilyenkor a cégbíróság lefolytatja a az eljárást, ami egyébként nem könnyű. Ha nem találjuk a céget a székhelyen és vezetője, tagjai is ismeretlenek, akkor végső soron megszűntnek nyilvánítjuk a céget” – tudatta Kenesei Judit.

A bíróságok tartják nyilván a Magyarországon működő civil szervezeteket, alapítványokat. Ezen szervezetek ellenőrzését azonban az ügyészség végzi. Így azt is, hogy valós lakcímen elérhető-e az egyesület.

A civil szervezetek névjegyzéke, székhelye az interneten is elérhető, így bárki megtudhatja, hogy saját lakcímén működik-e egyesület – mondta az InfoRádiónak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

„A civil szervezetek adatbázisa nyilvános, sőt, ma már az interneten keresztül is elérhető. A bíróság honlapján is közzéteszik a civil szervezetek névjegyzékét, amelyen keresztül különböző módon szűrve lehet keresni az adott szervezet nevére, székhelyére település és akár utca, házszám szerint is. Tehát adott esetben mindenki ellenőrizheti azt, hogy a saját lakcímére van-e bejegyezve valamilyen szervezet. Amennyiben ez nem valós, az adott címen nem működik a civil szervezet, az olyan körülmény, amely ügyészi intézkedésre is okot adhat” – jelezte Fazekas Géza.

A legtöbb esetben bizonyítani kell, hogy ki a lakás tulajdonosa, ezért a hatóságok az eljárás során tulajdoni lap beszerzését szokták kérni.

Forrás: inforadio.hu