Újabb törvény jön: kiderül, mennyi pénz jár vissza a hiteleseknek

A devizahitelesek hamarosan számolhatnak, hiszen a Híradó információi szerint már készül az a törvény, amely az adósok és a bankok közötti elszámolást szabályozza majd. Vagyis, hogy kinek, mennyi jár vissza a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt.

Már készül az újabb devizahiteles törvény – tudta meg a Híradó. Ebből derül majd ki, hogy kinek, mennyi jár vissza a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt. A Bankszövetség főtitkára a Ma reggelben azt mondta: emiatt még senki ne keresse fel bankját, hanem várják meg az őszt az elszámolással. A szervezet egyébként azt szeretné, hogy a visszafizetéssel egy időben történne meg a devizahitelek forintosítása.

deviza_v3
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az első öt hónapban a lakosság már csaknem 78 milliárd forintnyi lakáshitelt igényelt, ez majdnem 60 százalékkal több, mint 1 éve. A hitelek iránti érdeklődés főként az alacsony ingatlanárakkal és az ugyancsak alacsony kamatokkal hozható összefüggésbe.

Az egyik banki termékeket elemző és összehasonlító portál szerint, aki most hitelt vesz fel annak a kamatok változása jelenti a legnagyobb kockázatot. A vállalkozás annak érdekében, hogy ne alakuljon ki egy a 2009-es hasonló hitelválság, kidolgozott egy olyan programot, amelynek segítségével mindenki pénzügyi ismeretek nélkül is felmérheti a hitelével együtt járó kockázatokat.

deviza_v1

Két adatra van szükség az igazolt havi jövedelemre és a háztartás havi kiadásaira. Ezek segítségével mindenki könnyedén kiszámolhatja például, hogy ha emelkedik a kamat, akkor mennyivel nő meg a havi törlesztő részlete.

Egy család eseténél, amely 20 évre, 8 millió forint hitelt vett fel, a havi nettó keresetük összesen 300 ezer forint, kiadásaik pedig 230 ezer forintot tesznek ki. Most 54 ezer forintot törlesztenek bankjuknak, ha a bank 1 százalékkal emeli a kamatot, akkor ez az összeg 58500 forintra emelkedik.

A program segítségével a többi között az is kiszámolható, hogy egy család, aki hitelt vett, vagy venne fel, mekkora kamatemelkedést tud elviselni. Milyen futamidő választása lehet előnyös. Hogyan csökkenthető a törlesztő részlet. Vagy az, hogy milyen lehetőségek vannak, ha nem tudják fizetni a hitelt. „Olyan kérdésekre ad választ, amikre korábban nem kaptak válaszokat. Számszerűsíteni tud minden olyan kritikus eseményt a hitel iránt érdeklődő, ami a következő 10-15-20 évben bekövetkezhet, és befolyásolhatja a havi lakossági pénzügyi terheket” – nyilatkozta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor Kft. ügyvezetője.

A devizahitelesek is hamarosan számolhatnak, hiszen a Híradó információi szerint már készül az a törvény, amely az adósok és a bankok közötti elszámolást szabályozza majd. Vagyis, hogy kinek, mennyi jár vissza a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt.

A Bankszövetség főtitkára a Ma reggelben azt mondta: emiatt még senki ne keresse fel bankját. „Egy nagyon precízen leszabályozott folyamat fog következni. Mindenkit arra kérek, hogy most még ne rohanjon a bankba, hanem várjon szeptember vége, októberig, akkor a pontos adatokat meg fogja kapni és mindenki automatikusan külön kérés nélkül a neki visszajáró pénzt megfogja kapni” – közölte Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

deviza_v4

A Bankszövetség egyébként azt szeretné, hogy a visszafizetéssel, illetve az elszámolással egy időben történne meg a devizahitelek forintosítása.

Forrás: hirado.hu