Az Amnesty International a miskolci kilakoltatás leállítását követeli

Az Amnesty International (AI) levélben szólította fel a miskolci önkormányzatot, hogy állítsák le a szociális bérlakásban élők kilakoltatását, és tájékoztassák megfelelően az érintetteket.

Az emberi jogi szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: információik szerint 450, az úgynevezett számozott utcákban élő, főként roma család levelet kapott, amely szerint júliusban el kell hagyniuk szociális bérlakásukat.

A levél szerint a lakóknak július 15-ig, illetve 30-ig kell kiköltözniük lakbérhátralék miatt, vagy amiatt, mert a bérleti szerződésüket nem újítják meg. A szervezet értesülései szerint a környéken lakó 900 család másik fele is hasonló levelet fog kapni az elkövetkezendő hetekben, nekik egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adtak a lakhatásukkal kapcsolatban.

A kilakoltatás alapja a szociális lakhatásért felelős határozatot érintő módosítás, amelyet májusban fogadott el az önkormányzat – írták. A határozat szerint a kilakoltatásokra azért van szükség, mert az érintett házak elöregedtek és lakhatásra nem megfelelőek. A lakók kétmillió forintig terjedő kompenzációban részesülhetnek, hogy abból Miskolcon kívül vásárolhassanak ingatlant, de erről a kompenzációról az önkormányzati levelekben nem tesznek említést – írta az AI.

A Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármesternek címzett levélben azt írták, az érintettek nem kaptak lehetőséget arra, hogy „érdemleges konzultációban” vegyenek részt, és nem tájékoztatták őket a kilakoltatás megtámadásának jogi lehetőségeiről sem.

A civil szervezet felszólította a miskolci önkormányzatot: azonnal állítsák le a kilakoltatásokat és függesszék fel az érintettekkel szembeni jogi fenyegetéseket, amíg minden lakó nem vesz részt érdemleges konzultációban, nem találnak számukra megfelelő alternatív lakhelyet, illetve a családokat nem kompenzálják megfelelő módon az elvesztett otthonukért.

A miskolci közgyűlés májusban a helyi Fidesz-KDNP-frakció javaslatára úgy döntött, „felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakást, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú otthont, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

Aláírásgyűjtést indított a Jobbik helyi frakciója is, amely szerint a képviselőknek olyan gettófelszámolási programot kellene megszavazniuk, amely az adófizetőknek nem kerül pénzükbe.

Az MSZP városi szervezete az MTI-hez június 16-án eljuttatott közleményében az írta: „undorító hecckampányt” folytat a Fidesz és a Jobbik, azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.

A Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében június 25-én demonstrációt tartottak a városban.

Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője aznap azt közölte: a miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi.

Forrás: mti.hu