Ingatlanértékesítők szerint élénkül a lakáspiac, és a kamatkörnyezet is kedvez befektetéseknek

Élénkül az ingatlanpiac, a lakáspiaci tranzakciók száma az idén az első félévben több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bérlői kereslet, illetve kínálat is nő, a lakáskiadással pedig a banki betéti kamatokat meghaladó hozam érhető el – derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat hétfői közleményéből.

Az OC szerint a tranzakciószám-növekedés mögött részben a befektetési célú vásárlások állnak, a mai lakásárakkal és bérleti díjakkal számolva ugyanis, tízéves időszakra vetítve Budapesten a panellakásoknál 7,73, míg a használt téglalakásoknál 6,78 százalékos hozam érhető el. Mindkettő meghaladja a banki betéti kamatokat.

A panellakásoknál 50 négyzetméteres, míg a téglalakásoknál 40 négyzetméteres alapterületen alapult a kalkuláció. A 60 négyzetméteres téglalakás hozama 7,26 százalékot tesz ki. Legmagasabb hozamot a Pest megyei, 100 négyzetméteres családi házaknál mérte az OC 8,11 százalékkal.

Az OC a hozam számításához azt vette alapul, hogy a főváros  belső kerületein kétszobás panellakást 9,5 millió forinttól 13 millió forintig kínáltak. Az egyetemek közelében lévő 2 szobás téglalakások árai 15-18 millió forint között ingadoztak. Újszerű, másfél szobás téglalakásokat 8-14 millió forint között vásároltak, 2 szobás, nagypolgári lakások a Palotanegyedben 9 és 16 millió közötti áron cseréltek gazdát.

Az átlagos bérleti díj a paneles lakásoknál, négyzetméterenként 1090, míg a téglalakásoknál 1460 forint volt az első félévben.

A meghirdetett panellakásoknál 3 hónap, míg a téglalakásoknál 4 hónap az átlagos értékesítési idő a fővárosban. A belvárosban viszont ennek a fele alatt el lehet adni a lakásokat. A bérbeadásra kínált lakásoknál 1-2 hónap az üresen állási idő, és a bevételkiesés megjelenik a hozamban is – áll a közleményben.

2009 előtt az egyetemre, főiskolára készülő hallgatók szülei gyakran vásároltak kis lakást gyermeküknek a felsőfokú intézmény közelében. A válság alatt ez a kereslet jelentősen visszaesett, az idén azonban újra megjelent a piacon, főleg Budapesten keresnek lakást a szülők egyetemista, főiskolás gyermekeiknek.

A bérleti díjak az elmúlt években apró lépésekben, de folyamatosan emelkedtek az OC szerint. ” Az egyetemista albérletkeresők minden évben egy stabil piacot jelentenek a lakásukat kiadó tulajdonosok számára, akikre érdemes építeni” – emelte ki Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója a közleményben.

Forrás: mti.hu