Elbukott az Erste is az állammal szemben

A Fővárosi Törvényszék elutasította az Erste Bank keresétét a devizahiteles törvény után indított perben, nem sokkal később pedig a Raiffeisen Lízing is elbukott.

Az Erstén és a Raiffeisen Lízingen kívül több döntés született ma. A Fővárosi Törvényszék elutasította a:

  • Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet,
  • az MKB Euroleasing Autólízing,
  • Környe-Bokod Takarékszövetkezet, és a
  • Sopron Bank

keresetét is, míg a Merkantil Bank ügyében elhalasztották az ítélethozatalt.

Mi ez az egész?

Alapvetően arról van szó, hogy a bankok azt próbálják bebizonyítani, hogy nem voltak tisztességtelenek, amikor megkötötték a több százezer devizahitel-szerződést. Erre a nyáron elfogadott devizahiteles törvény miatt kényszerültek rá, amit a Kúria nem sokkal korábbi döntése tett lehetővé.

A törvény azt vélelmezi, hogy a bankok tisztességtelenek voltak, amikor a folyósításkor és a törlesztéskor is árfolyamrést alkalmaztak, és amikor egyoldalúan, átláthatatlan szempontok alapján emelték az ügyfelek kamatait. A bankok szerint viszont a hatályos jogrend szerint jártak el. A tét igen nagy: a mostani állás szerint 900 milliárd forint cserélhet gazdát a bankok és az adósok között, ennyit kapnak vissza a devizahitelesek.

A nemrég elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a bankok bíróságon védjék meg az álláspontjukat, de mindezt igen szűk határidők és szigorú feltételek szerint. A törvény azzal indokolja ezeket a különös eljárásjogi szabályokat, hogy a perek ne húzódjanak el, tehát az év végéig lezáruljanak.

Forrás: index.hu