Melyik biztosítónál vagy? – Nézd meg, hogy teljesített!

Négy biztosító tette zsebre tavaly a hazai biztosítási szektor profitjának 98%-át. Ami a bankszektorban az OTP, az a biztosításiban a nyereség szempontjából az Aegon. A tőzsdei befektetők által figyelt, hosszú ideig veszteséges CIG Pannónia Életbiztosító mára a nyereségesebb biztosítók közé került. A fentiek mellett más érdekességek is kiderülnek az MNB nemrég közzétett Aranykönyvéből.

Negyedévről negyedévre beszámolunk a biztosítók díjbevételeinek alakulásáról és a legfontosabb piaci folyamatokról (legutóbb ebben a cikkben), amihez képest leginkább az egyes biztosítók eredményének átfogóbb értékelésére ad lehetőséget az MNB friss adatbázisa. Az alábbiakban néhány érdekességet mutatunk be ebből röviden.

Díjbevétel alapján a nem-élet üzletágban nagyobb súllyal rendelkező Allianz és Generali után a kiegyensúlyozottabb megoszlással bíró Groupama és Aegon következett tavaly, az ötödik ING pedig továbbra is piacvezető az életbiztosítási szegmensben. A piac 5,5%-os emelkedést mutató tavalyi díjbevétel-adatairól részletesebben itt írtunk.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


Az eredmény szempontjából a biztosítási különadó 2010-es bevezetése óta nem áll jól a szektor szénája. Mivel ezt tavaly – biztosítási adóra átnevezve – a nem-élet üzletágra helyezték át, ez a szegmens tavaly 2004 óta először veszteséges lett. Az élet üzletág eredménye sem javult viszont, így a szektor profitjának 13 milliárd forintról 27,5 milliárd forintra történt duplázódása a nem biztosítástechnikai eredmény javulásának köszönhető. Azon belül is leginkább (az enélkül veszteséges) Allianz itt elszámolt 10,5 milliárd forintos eredményének. Eközben a szektor biztosítási tevékenységből származó eredménye mindössze 9,5 milliárd forint volt.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


A bankokhoz hasonlóan magas a veszteséges biztosítók aránya: 2013-ban 32 piaci szereplőből 11 tartozott ide. A biztosítók száma az előző évhez képest 3-mal csökkent kisebb méretű biztosítók átalakulásnak eredményeként: az Ahico az Avivával összeolvadva Metlife-ként működik tovább, a két Victoria-Volksbanken és az egy Ergo Életbiztosító helyén pedig Ergo Életbiztosító néven egyetlen biztosító működik tovább.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


Az év legnagyobb nyereséggel működő biztosítója az elmúlt évtized „hagyományainak megfelelően” az Aegon volt, amelyet az Allianz, a Generali és a Groupama követett. Érdekesség, hogy ez a négy biztosító a teljes szektor nettó nyereségének 98%-át adta. Hosszú veszteséges periódus után bekerült a top-7-be a CIG Pannónia Életbiztosító is a maga közel félmilliárdos adózott nyereségével.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


Az Aegon kiemelkedő, 42,5%-os (általunk egységesen számított) tőkearányos megtérülést (ROE) ért el tavaly, e biztosítót jellemzően speciális (elsősorban banki) értékesítési csatornával, illetve specializált termékstruktúrával rendelkező biztosítók követték: előbbiek közé az Erste és a K&H Biztosítók, utóbbiak közé a Grawe és az Európai Utazási Biztosító sorolható. A biztosítási szektor átlagosan 11,4%-os ROE-t ért el, ami a magas adóterhelést figyelembe véve nem tűnik rossznak, ugyanakkor mint fent említettük, ez rendkívül nagy heterogenitás mellett valósult meg.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


Számos biztosító ugyanis láthatóan mérethatékonysági problémákkal küzd, ami miatt sokan most is valószínűnek tartják, hogy a biztosítási piac a következő években konszolidáción fog keresztülmenni. A Genertel, az MKB biztosítói, a CIG vagyonbiztosítója, a Wáberer és a KÖBE például a tőkéjének elég nagy hányadát elveszítette. Ezt persze több helyütt (akár folyamatosan) pótolnia kellett a tulajdonosnak a működés biztosításához.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!


Abszolút értékben viszont az idén a Vienna Insurance Group által felvásárolt Axa Biztosító, valamint az épp most arculatváltáson áteső Uniqa szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Ami pedig az azóta történteket illeti, 2014 első felében 15,8 milliárd forintos adózott eredményt értek el a hazai biztosítóintézetek az MNB adatai szerint, ami 10%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Sikerült a biztosítástechnikai eredményt ezen belül jelentősen (-2,2 milliárd forintról 7,4 milliárdra) javítani elsősorban a nem-élet ág alacsonyabb kárkifizetéseinek köszönhetően. Az évnek persze még messze a vége.

Melyik biztosítónál vagy? - Nézd meg, hogy teljesített!

Forrás: portfolio.hu