Leszakadt az erkélykorlát, életveszélyesen megsérült a kizuhant ember

Baleset helyszíne a VIII. kerületi Baross utcában, ahol egy lakóház második emeleti erkélyének kőkorlátja az utcára zuhant a rajta tartózkodó emberrel együtt 2014. október 23-án hajnalban. Az életveszélyesen megsérült nőt a mentők kórházba vitték. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Gyakran nem látható a szerkezetek igazi állapota, a tulajdonosok általában csak a repedezett járófelületet, vagy lehulló oldalszegélyt, alsó vakolatot látják. A társasházak általában beérik felületi „kenéssel”, a leesett rész visszavakolásával. A „profibbak” csemperagasztót használnak.

Valójában fontos lenne az egyszerre ugyan költségesebb, de végleges megoldást választani. A közös képviselőknek nincs könnyű dolga ilyen esetben, mert a nem látható műszaki állapotot kell bemutatni, és az esetlegesen bekövetkező kárt/kárveszély felelősségét előrevetíteni. Illetve mindenezek megelőzése érdekében megértetni a megfelelő szakmai/műszaki álláspontot.

Nem elég a leesett részek felületi visszapótlása, mert általában a felülről átfolyó víz repeszti szét az alsó részeket. Gyakori ok még a megfelelő vízorr hiánya. A vízorrokat megfelelően kiképezték, azonban az elmúlt évtizedekben azok karbantartási hiánya miatt vagy teljesen tönkrementek, vagy nem teljesen látják el vízelvezető feladatukat.

A hosszan tartó és felelős megoldás a járófelület felszedése, és alatta megfelelő szigetelés kialakítása, a belső korrodált részek felületkezelése, új (pl. műkő) vízorr kialakítása.

Forrás: mti.hu / Magyar Társasház Kft.