7 fok alatt: még a legrosszabb téli gumi is jobb, mint a nyári

Jeges úton több mint kétszer olyan hosszú fékúttal számolhat, aki nyári gumival közlekedik. Ezt állapította meg az egyik internetes autós magazin gumitesztje. 15 fajta abroncsot hasonlítottak össze a napokban, és más-más győzött száraz, nedves és jeges úton is. A nyári guminál viszont a legrosszabb téli is klasszisokkal jobban teljesített.

Csak csúszott a nyári gumis autó a jeges útfelületet imitáló műgyantán a Hungaroring vezetéstechnikai pályáján, majd át is ment az akadályt szimbolizáló bábun. Ugyanez a teszt téli gumival fele olyan hosszú fékutat, és jóval az akadály előtti megállást eredményezett.

„Ez azt jelenti, hogy míg a legjobb télivel 22 méteren álltunk meg, a nyárival 45 méter alatt. Ahol a nyári gumi még 34 km/órával ment, ott a legjobb télivel már sikerült megállni” – fogalmazott Katona Mátyás, az Autonavigátor.hu főszerkesztője.

A teszten 15 fajta gumit hasonlítottak össze: 12 télit, 2 négy évszakosat és egy nyárit. Más-más abroncs győzött száraz, nedves és jeges úton is, de a nyári guminál az összes jobban teljesített. A vezetéstechnikai centrum vezetője azt mondja: hiába van a hőmérséklet napközben még 7 fok fölött, a reggeli és esti hidegek miatt nem szabad halogatni a téli gumi cseréjét.

„Hogyha nagyon magas a hőmérséklet, tehát ilyen 10-15 fok körül van, akkor az egy kicsit jobban eszi a téli gumit, tehát ebben van némi hátrány. De mivel az időjárás ilyenkor már kiszámíthatatlan, én még mindig azt mondanám, hogy most ezt meg kéne reszkírozni, mert aztán másnap meg leesik a hó a nyakunkba, akkor meg baj lesz” – mondta Kőrös András.

A téli gumik használata mellett a hideg idő beállta előtt érdemes az autót feltölteni fagyállóval és téli szélvédőmosóval. De nem árt átnézetni a fékeket, az akkumulátort és a lámpákat sem.

Forrás: hirado.hu