A szieszta kályhák veszélyeire figyelmeztet az OKF

Még mindig népszerűek a gázpalackkal üzemelő szieszta kályhák, amelyek azonban igen veszélyesek lehetnek; legutóbb kedd hajnalban okozott balesetet egy ilyen készülék, amikor a palackok cseréje közben robbant fel egy fűtéshez használt gázpalack – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

Mint írták, a nevüket egy évtizedekkel ezelőtt használt fűtőkészüléktől örökölt szieszta kályhákat leginkább időszakos, kiegészítő fűtésre használják, főleg hétvégi házakban, nyaralókban, melléképületekben. Népszerűek, hiszen egyszerűen kezelhetők, könnyűek, és viszonylag hatékonyak. A gázüzemű hősugárzó egy normál háztartási propán-bután-gázpalackkal üzemel, az égéshez szükséges oxigént az adott helyiségből vonja el, és a keletkező égéstermék is oda kerül. Ezért ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, a helyiségben az oxigén mennyisége csökken, a szén-monoxid feldúsul, ami mérgezést, sőt halált is okozhat – magyarázták.

Emlékeztettek: a szieszta kályhák miatt idén tizenhárom alkalommal kellett a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit hívni. Négy esetben szén-monoxid-mérgezés történt, öt helyen a kályha lobbant lángra, négy készülék pedig felrobbant. A gondot legtöbbször az okozta, hogy az üzemelő készüléket letakarták, vagy éghető anyagot tettek rá. Nem ritka az sem, hogy a kályha hője meggyújtja a közelben lévő tárgyakat. Máskor a csatlakoztatott gázpalack szivárog, és a kiáramló gáz gyullad meg.

Kiemelték: a balesetek biztonságos üzemeltetéssel megelőzhetők. Ennek legfontosabb feltétele, hogy csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezést szabad használni. Nem lehet a szieszta kályhákat „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba tartozó övezetben, helyiségben, szabad téren, építményben működtetni. A gyártó által adott útmutatóban foglaltakat be kell tartani, a működő készüléket pedig felügyelet alatt, megfelelően szellőző helyen kell tartani. Tilos a szieszta kályhát panelépületben, talajszint alatti helyiségben, fürdőszobában, hálószobában, lakókocsiban vagy lakóautóban használni.

Ha a gáztüzelésű berendezés használatakor gázszivárgás vagy gázszag észlelhető, a gázt el kell zárni, a kályhát ki kell kapcsolni, azonnal áramtalanítani kell, a helyiséget el kell hagyni, illetve ki kell szellőztetni. A gázpalackot mindig jól szellőző helyen, tűztől, szikrától vagy hőforrástól távol kell csatlakoztatni a készülékhez, és a cserét is ilyen helyen kell végezni. Palackcsere alkalmával a nyomáscsökkentőben lévő tömítést is újra kell cserélni, és szappanos vízzel, vagy más habosodó anyaggal kell ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás.

Forrás: mti.hu