Devizahitelek – NGM: a késedelemben lévő, de hitelképes ügyfelek is dönthetnek a forintosítás elutasításáról

A korábban késedelembe esett devizahitelesek, ha az elszámolás után képesek törleszteni tartozásukat, akkor ugyanazon szabályok alapján dönthetnek a devizahitel megtartásáról, mint a rendesen fizető ügyfelek – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI kérdésére.

Az NGM kiemelte: a késedelemben lévő devizahiteleseknél a hitelképességtől függ, hogy dönthetnek-e úgy, hogy nem választják a forintosítást. Amennyiben az adós az elszámolás után sem tud fizetni, akkor nem hitelképes, így nem is dönthet – fűzte hozzá a tárca.

Az Országgyűlés kedden fogadta el forintosításról szóló törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza, vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket.

A törvény szerint az érintett adósok négy feltétellel kérhetnek felmentést a forintosítás alól. Így tehetnek azok, akiknek szerződése 2020 végéig lejár, illetve akiknél a forintra váltás után esedékes induló kamat meghaladja az eredetileg számítható kamatot. Emellett azok is kérhetik a forintosítás mellőzését, akiknek rendszeres jövedelmük van a hitellel megegyező devizában, vagy akik a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) mutató alapján jogosultak adott devizaalapú kölcsönt felvenni.

Forrás: mti.hu