Ezt már a gázszámlán is megérezhetjük

10-15 százalékkal is csökkenhet a gáz ára, ha folytatódik a mostani tendencia a világpiacokon. A kőolaj ára majdnem a felére esett az elmúlt hónapokban, és ez a földgáz árára is hatással van. A Híradónak nyilatkozó szakértő úgy fogalmazott, hogy rövidesen akár kellemes meglepetéseket is okozhatnak majd a fűtésszámlák.

„Kiegyensúlyozott, ingadozásoktól mentes piacot szeretnénk” – mondta Ali Száleh Al-Omár kuvaiti olajügyi miniszter. A naponta 30 millió hordónyi olajat kitermelő, a világ ellátásának egyharmadát adó OPEC államok is döbbenten figyelték az utóbbi hónapokban az olaj árának folyamatos esését. A nyáron még 100 dollárba került egy hordó olaj. November közepén 78 dollár, a héten viszont ez az ár mindössze 64 dollár volt.

Az ok a szakértők szerint az, hogy miközben a világ gazdaságának növekedése lassult, csökkent az olaj iránti kereslet, a kitermelés üteme viszont nem mérséklődött. A világpiaci ár csökkenésének először az autósok érezték a pozitív hatását. A benzin csaknem négy, a gázolaj pedig három éve volt utoljára ilyen olcsó.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: valószínűleg a földgáz ára erőteljesebben csökken, mint a kőolaj illetve üzemanyagoké. A kőolajárindex jelentősen befolyásolja a földgáz világpiaci árát. Az igazgató azt mondja, a nagy kínálat mellett kisebb lett kereslet a földgáz iránt, így még alacsonyabb lehet az ára. Hegedűs Miklós hozzátette, ez a magyar kormány tárgyalópozícióit is javíthatja Oroszországgal szemben, ahonnan a gáz érkezik.

Akár 10-15 százalékkal is csökkenhet a gáz ára – ezt mondta a Híradónak Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője.

„Ez nyugodtan megjelenhet a következő év első, második negyedévében. És elképzelhető az, hogy ennek nyomán további kellemes meglepetések érzékelhetőek majd a fűtőanyag számlában” – fogalmazott az elemző.

Elemzők szerint a magyar gazdaságra is pozitív hatással lehet a kőolaj és a földgáz árának esése. A csökkenés ugyanis mérsékli az inflációt és élénkíti a fogyasztást, ami a gazdasági növekedést is segítheti.

Forrás: hirado.hu