A lakásépítés élénkítésének eszközeire tett javaslatot az építőanyag és építési szövetség

A növekedési hitelprogram mintájára 2,5 százalékos fix kamatú, forintalapú lakáshitelt, az új lakásoknál – minden számlával igazolt költségre – áfa-visszaigénylést és négyzetméterenként 30 ezer forintos energetikai támogatást javasol a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) a lakásépítések élénkítésére.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint akkor járna a fajlagosan 30 ezer forintos, de legfeljebb – lakásonként – 3 milliós energetikai támogatás, ha az építtető az előírtnál jobb hőszigetelésű, kevesebb energiát fogyasztó ház létrehozását vállalja. Hasonló ösztönző jól működik Ausztriában – jegyzik meg.

Ez a támogatás megkönnyítené az átmenetet a 2021-től hatályos szabályokra, amikor már csak közel nulla energiaigényű lakóházakat lehet építeni.

A MÉASZ idén 8500-9000 ezer lakás felépítését várja. Ez ugyan fejlődés, a tavalyi alig több mint 7 ezer új lakáshoz képest, de messze van a természetes pótláshoz szükséges számtól, amelyet a szakértők szerint eléri a 40 ezret.

A közlemény a bérlakás építés növelését is szorgalmazza, amelyek építésére források állnak majd rendelkezésre az egyes területfejlesztési  operatív programokban.

Forrás: mti.hu