Forinthitelek – Huszonhat pénzintézet indított pert

Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfőig, a jogszabályban megszabott határidőig a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához a forinthiteles szerződések egyoldalú módosítása ügyében – közölte a törvényszék az MTI megkeresésére hétfőn.

A hitelintézetek – a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében – január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A pert indítók között van a

Sajóvölgye Takarékszövetkezet és a

Téti Takarékszövetkezet, a

Magyar Cetelem Bank Zrt., az

Erste Bank Zrt., az

FHB Jelzálogbank Nyrt., az

FHB Kereskedelmi Bank Zrt., a

K&H Bank Zrt., a

Raiffeisen Lízing Zrt., az

OTP Lakáspénztár Zrt., az

OTP Bank Nyrt., a

Sopron Bank Burgenland Zrt., a

CIB Bank Zrt., és a

Raiffeisen Bank Zrt.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerződések esetében a pénzintézeteknek  a u g u s z t u s  1.  és  s z e p t e m b e r  30.  között, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után – azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül – szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Forrás: mti.hu