Újabb távhőszolgáltatókat ellenőrzött az ÁSZ

Újabb három távhőszolgáltató cég, az oroszlányi, a budaörsi és a csornai ellenőrzését végezte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ): az oroszlányi társaságnál komoly hiányosságokat nem tapasztaltak, a budaörsi szolgáltató megsértette a számviteli törvény előírásait, a csornai cég esetében viszont számos szabálytalanságot állapítottak meg – tájékoztatta az ÁSZ felügyeleti vezetője szerdán közleményben az MTI-t.

Horváth Margit emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ 2014-ben 36 helyszínen kezdte meg az önkormányzati, illetve önkormányzati többségi tulajdonú hulladékgazdálkodási és távhőszolgáltató gazdasági társaságok működésének értékelését. Az ellenőrzések célja a társaságok 2008 és 2012 közötti közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségének értékelése volt.

A tájékoztatás szerint az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a városban 4829 lakásban, 256 közületi helyen és 27 intézményben, Bokod községben pedig 140 lakásban és két intézményben biztosította a távhőszolgáltatást. A belső szabályzatokban foglalt előírásokat betartották, az önkormányzat tulajdonosi jogait megfelelően gyakorolta. Ugyanakkor hiányosságként állapították meg, hogy a jegyző az ellenőrzött időszakban a távhőszolgáltatással kapcsolatos ellenőrzéséről nem gondoskodott.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. több mint kétezer lakás, valamint száznál is több közület részére biztosította a meleg vizet és a fűtést. A cég tevékenységének szabályozottsága részben felelt meg az előírásoknak: a számviteli nyilvántartásokban a társaságba apportált ingatlanok értékét a beruházások között mutatták ki, ezzel megsértve a számviteli törvény előírásait.

A Csornai Hőszolgáltató Kft. több mint 400 lakásban biztosította a fűtést. A szolgáltatónál a többi közt megsértették a számviteli törvény több előírását, nem alakították ki a költségek és ráfordítások tevékenységenkénti számviteli szétválasztását biztosító előírásokat és nyilvántartásokat, ezért az ÁSZ javaslatokat tett a szabályszerű működés helyreállítására.

A számvevőszék emlékeztetett arra, hogy korábban már három közműcég a záhonyi, a tiszaújvárosi és a gyöngyösi távhőszolgáltató ellenőrzését zárta le az ÁSZ.

A kontrollok visszatérő hibákra, hiányosságokra mutattak rá. Egyrészt a társaságoknál ismétlődő, lényeges számviteli szabályozási hiányosságokat állapítottak meg, ami azzal jár, hogy a díjak teljes körűen nem átláthatóak. Másrészt a vállalatoknál hiányzik a teljesítmény, illetve a közszolgáltatás színvonalának mérésére alkalmas kritériumrendszer, az ezt szolgáló egységes mérőszámok kialakítása – idézte fel közleményében Horváth Margit.

Forrás: mti.hu