Külföldi lapok Magyarországról – Devizahitelek – Dicsérik Magyarországot a horvát lapok

Dicsérően írnak a horvát lapok a magyar kormánynak a svájci frank alapú devizahitelek megoldására tett intézkedéseiről, és összehasonlítják Orbán Viktor magyar és Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt, hogyan kezelik a problémát.

A Vecernji List című napilap azt írta, hogy az Európai Bizottság nem kommentálta a svájci frank átváltási árfolyamának rögzítésére vonatkozó horvát kormánydöntést, és nem is hasonlították Orbánhoz Milanovicot, de ha megtennék, az „semmiképpen sem volna rossz”, mert Brüsszelben sokan gratuláltak a magyaroknak az „idejekorán hozott döntésért”. Emlékeztetett, hogy Magyarországon a svájci frank alapú hitelek költségeit megosztották az állam, a lakosság és a bankok között. Brüsszelben nem akartak találgatásokba bocsátkozni, hogy Horvátország meg tudja-e ugyanezt csinálni, illetve, hogy nem túl későn jött-e a beavatkozás, de a lap szerint sokan elismerik, hogy Magyarországnak sikerült elkerülnie a frank árfolyamának növekedése okozta sokkot.

A Jutarnji List kiemelte, hogy Magyarország volt a régióban az egyetlen, amely időben lépve több mint 50 ezer embert mentett meg a kilakoltatástól.

„Orbán a devizahitelek forintosításával társadalmi békét teremtett, és nem kell attól tartani, hogy egyetlen magyar családot is kilakoltatnak” – írta a lap, hozzátéve: ezért el kellett ugyan viselnie néhány pofont Brüsszeltől, de a magyar családok innentől kezdve forintban fizethetik vissza kölcsöneiket.

Orbán öt törvényt változtatott meg, és 9 millió eurót aktivált a bankok megsegítésére, a kétharmados többségének köszönhetően pedig már másnap megszavazták a módosításokat – írta a lap.

A cikk szerzője szerint ugyanilyen bátorságról kellene bizonyságot tennie a horvát miniszterelnöknek is.

A lapok arról is beszámoltak, hogy a magyar kormány még kedden elküldte a zágrábi kabinetnek azoknak a magyar törvényeknek az angol fordítását, amelyek megoldották a frankalapú hitelek körüli problémákat Magyarországon.

Forrás: mti.hu