Ezért is fontos a jó társasházkezelő – Több mint 8 milliót sikkasztott az idős közös képviselő

A Szolnoki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2015. január 13-án kihirdetett határozatában lényegét tekintve helybenhagyta a Jászberényi Járásbíróság ítéletét, amelyben T.I.J. vádlottat bűnösnek mondta ki 4 rb. folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében. Ezért halmazati büntetésül 2 év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. Kötelezte a vádlottat kártérítés megfizetésére.

A jogerős ítélet tényállása szerint a 70 éves, nyugdíjas vádlott J. város 36 önálló ingatlannal rendelkező társasház közös képviselője volt. A társasház üzemeltetési és felújítási számlája felett a vádlott kizárólagos rendelkezési joggal bírt a leváltásáig. A vádlott a társasházi ingatlan tulajdonosaitól a közös költséget nagyobb részt személyesen, havonta, készpénzben szedte be, míg a lakók egy része átutalta azt a társasház bankszámlájára

A vádlottnak, mint a társasház közös képviselőjének a beszedett közös költségből kellett volna kifizetnie a társasház közüzemi díjait, míg a fennmaradó összeget át kellett volna utalni a társasház felújítási számlájára.

A vádlott 2004-2009. év között a beszedett közös költséget csak részben fordította a társasház kiadásainak fedezésére. Havi rendszerességgel meghatározott részösszegeket saját megélhetésére fordított, így azokat jogtalanul eltulajdonította. A bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve mindösszesen 8.015.936,- forintra követte el.

Forrás: birosag.hu