Újabb devizahiteles tüntetések a szomszédban

Folytatódtak a devizahiteles tüntetések Romániában és Szerbiában. Belgrádban például a nemzeti bankhoz mentek a tüntetők, és házaik, lakásaik kulcsát a bank küszöbén hagyták, szerintük ugyanis a bankok előbb utóbb úgyis elveszik az otthonaikat.

Gyermekeikkel együtt tüntettek szombaton a frankhiteles családok Szerbiában a jegybank előtt. Azt kiabálták: félnek, hogy elveszítik az otthonukat, és nem lesz hol lakniuk. Úgy érzik, a szerb kormány és nemzeti bank nem a bajba jutott emberek érdekeiket képviseli, hanem a bankok oldalán áll. A magyarországihoz hasonló megoldást követeltek.

Azt követeljük, hogy a szerb kormány és a jegybank megvédjen bennünket a bankoktól, ahogyan azt teszik a környező országokban. A magyar modellt úgy látom, hogy számunkra is megfelelő lenne, nagyon szerencsések lennénk, ha hasonlóra itt is sor kerülne – mondta egyikük, Andrej Krivosity.

Tolvajok! – hosszú perceken át ezt skandálta a tömeg. Közben pedig nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a jegybank elnökét. A svájci frankban eladósodott, elkeseredett ügyfelek jelképesen a jegybank küszöbén hagyták lakásaik kulcsait. Azt szerették volna ezzel üzenni, hogy a bankok úgyis elveszik otthonaikat, mert képtelenek a két és félszeresére duzzadt törlesztőrészleteket fizetni.

A bankok évek óta saját kedvük szerint emelik a kamatlábakat, és a felvett hiteleket mesterségesen megnövelt árfolyamon fizettetik meg – mondta Dejan Gavrilovity, az Efekttíva Hiteligénylők Egyesülete elnöke. Követeljük, hogy fizessenek vissza mindent, amit törvénytelenül, uzsorakamatként elvettek, a jegybank pedig találjon átfogó megoldást a frankhitelesek megmentésére és végezze a dolgát az emberek javára, ahogyan eddig is kellett volna – tette hozzá.

Az elmúlt napokban több szerbiai bank előtt is tiltakoztak a bajba jutott frankhitelesek, egyelőre eredménytelenül.

Máshol is elégedetlenek az emberek

Bukarestben is folyamatosak a tüntetések, a Román Nemzeti Bank előtt pedig sztrájkőrséget állnak az elkeseredett adósok. Azt mondták: addig maradnak, amíg nem teljesíti követeléseiket a kormány. Azt szeretnék, hogy az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb áron, lejre válthassák hiteleiket.

A tüntetők is azt hangoztatták, hogy a magyar modellt kellett volna náluk is alkalmazni. A Román Nemzeti Bank elnöke szerint azonban hagyni kell, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek.

Horvátország már kért segítséget

Horvátország a frankválság napjaiban a magyar kormányhoz fordult segítségért. A Nemzetgazdasági Minisztérium meg is küldte a horvát kormánynak a devizahiteles törvények fordítását. Azóta egy megállapodás is született a pénzügyi intézményekkel. E szerint háromféle segítséget kaphatnak az ottani devizaadósok. Az egyik a magyar árfolyamgáthoz hasonlít a leginkább. Ebben az árfolyam-emelkedés miatti többletterhet elkülönítik az eredeti adósságtól, és annak a törlesztésébe a bank és az állam is beszáll.

Forrás: hirado.hu